Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов участва във форуми, посветени на сигурността в Югоизточна Европа

...........................................................
23.11.2023 / 20:50

Традиционната годишна среща на министрите на отбраната на държавите-участнички в Процеса SEDM (South-Eastern Europe Defence Ministerial Process) се проведе в периода 21-23 ноември, в гр. Анкара, Република Турция. В сесията участва българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.

Срещата беше открита от Симона Коджукаро - председател на SEDM и държавен секретар по отбранителната политика и планиране и международно сътрудничество на Министерството на националната отбрана (МНО) на Румъния. Участниците във форума бяха приветствани от министъра на националната отбрана на Република Турция Яшар Гюлер и от министъра на националната отбрана на Румъния Анджел Тълвар, в качеството му на представител на държавата, председателстваща Процеса SEDM.

Във фокуса на дискусиите бяха постигнатият напредък и възможностите за по-нататъшно развитие на инициативата, перспективите за дейността на бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG), както и други актуални въпроси на регионалното сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

Заместник-министър Запрянов акцентира върху значителната роля, която Процесът има вече почти четвърт век в укрепването на добросъседските отношения и в евроатлантическата интеграция на държавите от региона.

В своите изказвания ръководителите на националните делегации на страните-членки запознаха участниците в срещата с позициите на своите държави по обстановката в Украйна и конфликта между Хамас и Израел. В края на заседанията беше приета съвместна декларация на министрите на отбраната.

По време на срещата беше подписана Нота за присъединяване на Република Молдова към Споразумението за Координационния комитет на Процеса SEDM.

Срещата в Анкара е първата среща на високо равнище, организирана в рамките на румънското председателство на SEDM. България беше председател на Процеса SEDM в периода 2009 г. - 2011 г. и 2021 г. - 2023 г.

В рамките на визитата в Анкара заместник-министър Запрянов участва заедно със своите колеги от Румъния и Република Турция в тристранните разговори по проекта на Меморандум за разбирателство за стартиране на военноморска противоминна операция в Черно море (MCM Black Sea). Очаква се в близко бъдеще да бъдат доуточнени и последните детайли по Меморандума, които ще дадат възможност противоминната група да бъде активирана. Нейните действия ще допринесат както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона в Черно море в противоминно отношение, така и за улесняване на износа на зърно от Украйна. Това е от изключителна важност не само за самата Украйна, но и за сигурността на веригите за доставки и изхранването в голяма част от света, особено в Африка.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев