Емил Ефтимов: България цени възможностите за развитие на диалога и ползотворните военни контакти със Сърбия

...........................................................
24.11.2023 / 21:23

„България цени двустранното военно сътрудничество и възможностите за развитие на диалога и ползотворните военни контакти. Планът за двустранно военно сътрудничество за 2023 г. между министерствата на отбраната на Република България и Република Сърбия е добра основа за взаимноизгодно сътрудничество, поддържане на диалог и конструктивни отношения“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при срещите си с началника на Генералния щаб на Армията на Република Сърбия генерал Милан Мойсилович и в Министерството на отбраната на западната ни съседка. Адмирал Ефтимов беше на двудневно официално посещение в Република Сърбия по покана на своя колега генерал Мойсилович.

„Традиционно високото ниво на развитие на двустранните отношения във военната област ще продължи да допринася за по-нататъшното укрепване на общата сигурност“, отбеляза той. Началникът на отбраната подчерта ангажимента на България към сигурността и стабилността на Западните Балкани. „Оставаме ангажирани и активно участваме в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната операция на Европейския съюз Алтеа в Босна и Херцеговина.“

Адмирал Ефтимов акцентира и върху взаимодействието между военновъздушните сили на двете страни, част от което са съвместните стрелби на полигон „Шабла“, като пример за развитие на съвместната дейност между въоръжените ни сили. Той посочи, че се обсъждат възможности за разширяване на провежданите съвместни учения и тренировки на Българската армия с армията на Сърбия както на двустранна основа, така и в рамките на провежданите многонационални учения.

В рамките на визитата си в Република Сърбия началникът на отбраната посети Военната академия и Военномедицинската академия в Белград и благодари за възможността да се запознае с развитието на военно-образователната и военно-медицинската система на западната ни съседка.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев