Министър Славов се обяви за по-консервативен подход в законодателството за отнемане на незаконно имущество

...........................................................
25.11.2023 / 16:46

За по-консервативен подход при изготвянето на новото законодателство за отнемане на незаконно придобитото имущество се обяви министърът на правосъдието Атанас Славов при откриването на семинар на тема „Отнемане на незаконно придобито имущество. Решенията на Европейския съд по правата на човека и предизвикателствата пред националната съдебната практика“.

Форумът, на който присъстваха съдии от всички нива на съдебната система, е организиран от дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ в Министерство на правосъдието (Дирекция ППРБЕСПЧ).

Министър Славов изтъкна отдавнашния спор дали трябва да има пряка установена връзка между противозаконните действия и придобитото имущество, което държавата иска да отнеме. През годините в България е имало различни законови уредби на този въпрос, като Върховният касационен съд със свои тълкувателни решения също се е опитвал да компенсира нормативните празнини.

“Все пак трябва да отчетем, че когато се засягат основни конституционни права, когато се засяга право, което е и гарантирано от международните договори, е необходима една по-стриктна преценка и един по-консервативен подход преди да се стигне до отнемане на имуществото. Мисля, че тези права трябва да бъдат защитени и да разпишем такива текстове в законодателството”, заяви той.

Атанас Славов заяви, че предстои МП и Народното събрание да се занимават с изготвянето и приемането на нов закон, който да регулира материята в духа на предстоящата европейска директива и вече натрупания национален опит. “Предизвикателствата остават. Това са въпроси, които от дълго време се опитваме да решим, а вече имаме сериозен натрупан опит като дела в ЕСПЧ, които показват празнините в уредбата и практиките ни”, добави той.

Водещ лектор на семинара бе българският съдия в Европейския съд по правата на човека (EСПЧ) Йонко Грозев. Представители на антикорупционната комисия изложиха някои проблеми във връзка с висящите производства по Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, отменен през 2018 г. (Закона от 2012 г.).

Форумът се провежда в контекста на скорошното решение на ЕСПЧ по делото „Йорданов и други“ срещу България. В решението си ЕСПЧ се опира на установената си практика по делото „Тодоров и др.“ срещу България. ЕСПЧ отбелязва, че Законът от 2012 г. не изисква установяване на връзка между твърдяната престъпна дейност и имуществото, подлежащо на отнемане, но намира нарушение на член 1 от Протокол № 1 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи поради това, че националните съдилища не са обсъдили „никаква престъпна дейност или административно нарушение, които биха могли да бъдат източник на имуществото, предмет на искането за отнемане, нито установяват връзка между това имущество и такава дейност“ (§ 131 от Йорданов и др.).

След като влезе в сила, решението ще стане задължително за изпълнение от страна на Република България. От една страна, жалбоподателите ще имат право да поискат възобновяване на националните производства. От друга страна, се очаква решението да създаде сериозни трудности при разглеждането и решаването на останалите неприключили пред българските съдилища дела по Закона от 2012 г.

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев