Изявление на Председателския съвет относно подкрепата за Украйна

Европейски Парламент
28.11.2023 / 15:15

Лидерите на ЕП размениха мнения с председателя на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Те подновиха ангажимента си да подкрепят Украйна и да засилят съществуващото сътрудничество.

 

По повод подписването на подновен Меморандум за разбирателство между Европейския парламент и Върховната Рада на Украйна, Конференцията на председателите на Европейския парламент излезе със следното изявление:

„Лидерите на политическите групи на Европейския парламент, които се срещат в Председателския съвет, днес потвърждават непоклатимата си солидарност и отдават почит на смелите хора на Украйна, лауреатите на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 г., които смело защитавайки независимостта и териториалната цялост на страната си, като същевременно защитават свободата, демокрацията и европейското бъдеще на страната си срещу бруталния руски режим. Те изказват най-дълбоките си съболезнования на семействата на смелите граждани, пожертвали живота си в защита на Украйна. Европейският съюз остава ангажиран с подкрепата на Украйна в преодоляването на агресивната война на Русия.

Председателският съвет приветства председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук и подписването на Меморандума за разбирателство между Върховната рада на Украйна и Европейския парламент. Това е важна стъпка в укрепването на многоизмерното партньорство, което е ключов елемент в подготовката на украинските политически институции за интеграция в ЕС. Това партньорство ще бъде подсилено чрез установяването на постоянно присъствие на Европейския парламент в Киев, развивайки и подкрепяйки нашите връзки с Върховната Рада и украинския народ.

По този повод Председателският съвет отново заявява силната си подкрепа за решението на Европейския съвет да предостави статут на страна кандидатка за членство в ЕС на Украйна през 2022 г. и приветства положителната препоръка на Европейската комисия от 8 ноември 2023 г. за започване на преговори за присъединяване с Украйна. Тя очаква препоръката да бъде потвърдена от Европейския съвет на заседанието му през декември. Председателският съвет вярва, че Украйна ще продължи своя конструктивен и амбициозен подход към необходимите реформи и ще отговори на оставащите изисквания в рамките на „седемте стъпки на реформата“, така че Съветът и Комисията да могат да определят ясен път за бързото започване на преговорите за присъединяване . Лидерите на политическите групи потвърждават своя ангажимент за членството на Украйна в ЕС, което представлява геостратегическа инвестиция в обединена и силна Европа.

Председателският съвет подчертава, че Украйна е и ще остане приоритет за Европейския парламент. Украйна може да разчита на неуморни усилия и ангажираност за поддържане на законните амбиции и стремежи на украинския народ. Лидерите на политическите групи очакват с нетърпение да засилят сътрудничеството с Върховната рада през 2024 г., включително със срещи между комисии и информационни посещения около изборите за Европейски парламент и след това.“

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев