Пътна безопасност: прекратяване на безнаказаността за чуждестранни шофьори

Европейски Парламент
29.11.2023 / 18:48

За да направим пътищата в Европа по-безопасни Транспорт Евродепутатите искат решенията за лишаване от право да се прилагат във всички държави-членки на ЕС и за повече нарушения да се задействат трансгранични разследвания.

 

В сряда комисията по транспорт и туризъм прие проект на нови правила на ЕС за прекратяване на безнаказаността на чуждестранните шофьори и подобряване на пътната безопасност. Съгласно настоящите правила, ако водач извърши нарушение в държава, различна от тази, която е издала лиценза му, и го загуби, санкцията през повечето време ще бъде валидна само в държавата, в която е извършено нарушението, и не включва ограничения в останалата част от ЕС.

 

Без бягство от лишаване от правоспособност и по-строг график

Съгласно предложените нови правила решенията за спиране, ограничаване или отнемане на шофьорска книжка на нерезидент ще трябва да бъдат предадени на държавата от ЕС, която е издала шофьорската книжка, за да се гарантира, че решението за лишаване от права се прилага във всички държави от ЕС.

Евродепутатите предлагат разширяване на списъка с тежки пътни нарушения, които ще задействат обмена на информация за лишаване от право да управляват. В допълнение към предложението на Комисията за включване на превишена скорост, шофиране под въздействието на алкохол или наркотици и пътнотранспортни нарушения, причиняващи смърт или тежки телесни повреди, евродепутатите добавят нарушение на шофирането без валидна книжка. Евродепутатите от транспорта предлагат да се въведат строги срокове за страните от ЕС да се информират взаимно и засегнатото лице относно решенията за лишаване от право на шофиране.

„Надявам се, че лишаването от права за шофиране в целия ЕС ще намали броя на пътнотранспортните произшествия в целия ЕС, като даде възможност за наказване на безразсъдно шофиране в чужбина и ще намали значително броя на смъртните случаи, причинени от превишена скорост, шофиране в нетрезво състояние и шофиране под въздействието на наркотици . Докато работим за Vision Zero, трябва също така да повишим информираността, че шофирането означава безопасността на всички на пътя“, каза докладчикът Петър Витанов (С&Д, България).

 

Рационализиране на обмена на информация

Членовете на Европейския парламент по въпросите на транспорта също преразгледаха проектоправилата на ЕС за трансграничен обмен на информация за пътнотранспортни нарушения, за да рационализират помощта между държавите-членки. Комисията подкрепи разширяването на списъка с пътнотранспортни нарушения, които биха предизвикали трансгранично разследване, за да включва опасно паркиране, опасно изпреварване, пресичане на плътна линия и блъскане и бягство сред други нарушения.

Като се има предвид, че около 40% от трансграничните престъпления остават ненаказани, членовете на ЕП подкрепят по-стабилни процедури за подпомагане между държавите от ЕС чрез включване в по-голяма степен на националните звена за контакт в трансграничните разследвания, предоставяйки им достъп до различни национални регистри и създавайки ИТ портал за обмен на информация.

„Амбициозните цели на Vision Zero не могат да бъдат постигнати без възможността за налагане на наказания за нарушения на пътя, извършени от чуждестранни шофьори. Държавите-членки трябва да разполагат с инструменти за обмен на информация и ефективно идентифициране на нарушителите на пътя. Шофирането в чужбина не трябва да означава безнаказаност, включително за шофьори от трети страни“, добави докладчикът на ЕП Косма Злотовски (ЕКР, Полша).

 

Следващи стъпки

Проектоправилата относно лишаването от право на управление на МПС бяха одобрени с 37 гласа "за" срещу пет, докато предложението за трансграничния обмен на информация беше прието с 37 гласа "за" и пет гласа "въздържал се". Членовете на ЕП също се съгласиха да започнат разговори с държавите-членки относно окончателната форма на двата текста (35 гласа срещу 6 относно лишаването от право на шофиране, 34 гласа срещу 1 и четирима въздържали се относно трансграничния обмен на информация), след като пленарното заседание даде зелена светлина по време на Пленарна сесия декември 2023 г.

 

Заден план

И двете предложения са част от пакета за пътна безопасност, представен от Комисията през март 2023 г. за подобряване на безопасността за всички участници в движението, улесняване на трансграничното прилагане на правилата за движение и модернизиране на правилата за свидетелства за управление. Крайната цел е до 2050 г. да се приближим възможно най-близо до нула смъртни случаи в автомобилния транспорт на ЕС („Визия Нула“).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев