Изложба ни кани да надникнем „Отвъд видимото“

Представяне на изложбата с картини на художника Генко Генков "Отвъд видимото"
30.11.2023 / 20:06

В сливенската галерия „Димитър Добрович“ е подредена представителна ретроспективна изложба на художника Генко Генков под надслов „Отвъд видимото“. Експозицията представя творби на живописеца, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Създал е огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата и с деликатни цветови съчетания.

Генко Генков е роден на 1 февруари 1923 г. в село Чоба, близо до Брезово. Израства в Бургас. Завършва Полукласическата гимназия в Бургас. През 1948 г. завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Първата му самостоятелна изложба е през 1965 г., а през 1973 г. е организирана ретроспективна изложба по случай 50-годишнината му. От 1972 г. е носител на орден „Кирил и Методий“ ІІІ степен. Предпоследната му самостоятелна изложба е през 1993 г., а последната през 2006 г. Умира през 2006 г. на 83 години.

Изложбата ще остане в галерия „Димитър Добрович“ до края на месец февруари 2024 г.

Още снимки от новината

Присъстващите на откриването на изложбата
...........................................................
Картини от изложбата
Картина от изложбата
...........................................................
...........................................................
...........................................................
...........................................................
Присъстващите разглеждат изложбата

 

Текст, снимки и видеоклип: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев