С подкрепата на близките си хора със Синдром на Даун живеят по-дълго от прогнозите, доказва фотоизложба в МТСП

....................................................
07.12.2023 / 11:09

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“, която представя историите на хора със Синдром на Даун, преживели благодарение на подкрепата на семействата си, много повече години от медицинските прогнози, беше открита в Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Героите в инициативата на Фондация „Движение на българските майки“, осъществен със съдействието на Сдружение „Синдром на Даун-България“, са 60-годишната Ваня от Трън и 47-годишният Светльо от София и техните близки.

Експозицията беше открита от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, която увери, че целият екип на Министерството полага огромни усилия да се постигне добро качество на живот за всички живеещи в България, за децата, за различните хора, за да се чувстват щастливи с различията си. „За жалост, живеем в общество, в което разделението, агресията, незачитането на различията за много хора е победа. Но ние знаем, че за силното общество това е загуба. Нашето правителство работи за това българската нация да бъде богата, а богатството е разнообразието на хората. Защото няма нищо по-ценно от човека и неговата супер сила да бъде добър, отговорен и да работи за просперитета на България“, заяви министър Иванка Шалапатова при откриването на изложбата.

„В тези светли дни е важно да се обърнем към хората, които имат по-особени потребности и към които ние сме съпричастни“, отбеляза министърът на отбраната Тодор Тагарев, който също присъства на откриването.

Изпълнителният директор на фондацията „Движение на българските майки“ и автор на експозицията Росица Букова сподели, че акцентът в изложбата не са лицата на хората със Синдром на Даун, а техните семейства. „Искаме да дадем сила и кураж на семействата, в които има такива или ще се родят такива деца. Да разберат, че не бива да ги изоставят. Да знаят, че много хора ще им помагат – в държавните институции, в съпътстващите услуги, в центровете за рехабилитация и интеграция, в неправителствените организации. Да видят, че тези хора могат да доживеят до 60 г., до 70 г., когато не са институционално зависими, а живеят в семействата си и имат подкрепа от близките“, обясни Росица Букова. Тя сподели, че след като е обявила старта на проекта, с нея са се свързали още 15 души, пожелали да представи и техните истории. Така инициативата ще бъде едногодишна и ще включва четири отделни фотопроекта с общо 8 истории.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев