Емил Ефтимов: Балансът между критично необходимите способности и дългосрочните решения в отбраната е ключов за укрепването на НАТО

................................................
18.01.2024 / 21:52

„Намирането на баланс между изграждането на критично необходимите способности и развитието на дългосрочни и устойчиви решения в областта на отбраната е ключово за укрепването на ролята на НАТО като гарант на сигурността в глобален мащаб. Този баланс е от критично значение и за намаляването на риска за своевременно и адекватно изпълнение на съюзните планове за възпиране и отбрана“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 18 януари, в изказването си по време на заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел, Белгия.

Той беше категоричен, че това поставя още по-високи изисквания към въоръжените сили и по-специално към степента на тяхната готовност, ниво на подготовка и оперативна съвместимост. „Постигането на такива способности е възможно само чрез дългосрочни инвестиции в отбраната и правилно планиране и координация на съюзно ниво, както и чрез развитие на взаимодействието със страните-партньори“, подчерта адмирал Ефтимов.

На заседанието на Военния комитет началниците на отбраната обсъдиха обстановката в Украйна и възможностите за оказване на подкрепа към страната в рамките на създадения през миналата година Съвет НАТО-Украйна. Отделни сесии бяха посветени на дискусия и анализ на текущото състояние и бъдещото развитие на сътрудничеството със страните-партньори от Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана направи анализ на ситуацията в евроатлантическата зона и очерта приоритетни области, в които ще бъде търсена военна експертиза за подпомагане вземането на важни политически решения за бъдещето на Алианса и изготвянето на обща декларация по време на предстоящата през юли тази година Среща на върха във Вашингтон, САЩ.

В рамките на събитието адмирал Ефтимов проведе двустранна среща с началника на Генералния щаб на Република Турция генерал Метин Гюрак. Бяха обсъдени предприетите действия от страна на черноморските съюзни държави по справянето с морските мини и осигуряването на свобода на корабоплаване, провеждането на учения и други въпроси от двустранното военно сътрудничество.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев