Вчера сутринта излетя от Италия за България първата въздушна линейка

Министерски съвет
01.02.2024 / 14:12

Вчера сутринта излетя от Италия за България първата въздушна линейка, съобщиха от Министерския съвет. Медицинският хеликоптер ще помага на хора, пострадали при инциденти, ще транспортира пациенти от едно лечебно заведение в друго, ще съдейства в донорски ситуации, ще доставя спешно оборудване, кръв, органи, лекарства.

„До края на 2026 г. България ще има общо 6 хеликоптера. За евроскептиците нека напомня – закупени с пари от европейските оперативни програми и Плана за възстановяване и устойчивост“, каза министър-председателят Николай Денков.

Въздушните линейки са ключови за осигуряване на спешна медицинска помощ във всяко кътче на страната. Определени са техните бази така, че всяка част на България да бъде покрита от поне два хеликоптера. Премиерът заяви, че разходите за въздушната помощ ще се поемат от държавата за всички пациенти. Акад. Денков отбеляза и голямата роля на истинските герои – пилотите, които ще ги управляват и лекарите, които ще спасяват пострадалите.

Премиерът Денков припомни, че се е наложило правителството да спасяваме въздушното спасяване. „Спряхме ликвидацията на дружеството, което беше създадено за тази цел от кабинета на Кирил Петков, но беше закрито от служебното правителство“, заяви Денков.

Министър-председателят благодари и за усилията на министрите на транспорта и здравеопазването и на техните екипи за този успех.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев