Сделка за укрепване на правото на потребителите на ремонт

Европейски парламент
02.02.2024 / 18:30

Преговарящите от ЕС постигнаха предварителна сделка по законопроект, който има за цел да намали отпадъците и да подкрепи сектора на ремонтите, като направи ремонтите на продуктите по-достъпни и рентабилни.

 

В четвъртък Парламентът и Съветът постигнаха политическо споразумение за по-силно „право на ремонт“ за потребителите. Договорените правила изясняват задълженията за производителите и насърчават потребителите да удължат жизнения цикъл на продукта чрез ремонт.

 

Извън законовата гаранция

Потребителите ще се възползват от нови права, които правят ремонтите по-привлекателни и лесни след изтичане на законовата гаранция. Основните мерки на споразумението включват:

задължение за производителя да ремонтира обикновени домакински продукти като перални, прахосмукачки и дори смартфони, с възможност за добавяне на още продукти към списъка с времето;

изискване потребителите да бъдат информирани относно задължението на производителя за ремонт;

възможности за потребителите да вземат назаем устройство, докато тяхното собствено е в ремонт или да изберат реновирано устройство като алтернатива;

безплатен онлайн достъп до ориентировъчни цени за ремонт;

допълнително едногодишно удължаване на законовата гаранция за ремонтирани стоки.

Съживяване на пазара на ремонти

Членовете на ЕП изиграха ключова роля за укрепването и превръщането на пазара на ремонтни услуги в ЕС по-конкурентоспособен. Производителите ще трябва да предоставят резервни части и инструменти на разумна цена. Беше постигнато и споразумение за забрана на производителите да използват договорни клаузи, хардуерни или софтуерни техники за възпрепятстване на ремонти. По-специално те не трябва да възпрепятстват използването на резервни части втора употреба или издадени 3D от независими сервизи.

 

Улесняване на ремонтните услуги в целия ЕС

За улесняване на ремонта ще бъде създадена европейска онлайн платформа с национални секции. Чрез тези платформи потребителите във всяка страна от ЕС ще могат да намерят местни сервизи, продавачи на обновени стоки, купувачи на дефектни артикули или ръководени от общността инициативи за ремонт, като например кафенета за ремонт.

 

Насърчаване на достъпен ремонт

Парламентът постави като приоритет ремонтите да бъдат много по-достъпни за потребителите. Преговарящите се съгласиха, че всяка държава-членка ще трябва да въведе поне една мярка за насърчаване на ремонта, като ваучери и средства за ремонт, информационни кампании, курсове за ремонт или подкрепа за ръководени от общността ремонтни пространства, или в съответствие със съществуващите правила за данъчно облагане, намаляване на ставката на ДДС върху ремонтните услуги.

 

Цитат

Докладчикът Рене Репаси (S&D, Германия) каза: „С днешното споразумение се доближихме до установяването на потребителско право на ремонт. В бъдеще ще бъде по-лесно и по-евтино продуктите да бъдат ремонтирани, вместо да купувате нови, скъпи. Това бележи значителен успех за Европейския парламент, който категорично подкрепя овластяването на потребителите в борбата срещу изменението на климата. Споразумението въвежда допълнителни 12 месеца правна гаранция за продуктите и гарантира, че независимите сервизи имат подобрен достъп до резервни части. Освен това той забранява на производителите да използват договорни клаузи, софтуерни и хардуерни техники, които възпрепятстват ремонта”.

 

Следващи стъпки

След като директивата бъде приета както от Съвета, така и от Парламента и публикувана в Официалния вестник на ЕС, държавите-членки ще имат 24 месеца, за да я транспонират в националното законодателство.

 

Заден план

Споразумението относно правото на ремонт бележи значителна стъпка в усилията на ЕС за удължаване на живота на продуктите, намаляване на отпадъците и подкрепа на по-устойчива и кръгова икономика. Той допълва други нови правила на ЕС за екодизайн и за овластяване на потребителите за зелен преход.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев