Предстоящата седмица в ЕП от 12 до 18 февруари 2024 г

Европейски парламент
12.02.2024 / 12:36

Заседания на комисията, Брюксел

ЕЦБ/Лагард. Членовете на комисията по икономически и парични въпроси ще обсъдят с Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка, темата „Еврото на 25: какво предстои за Европейския паричен съюз (ИВС)?“ (четвъртък).

Текстил и хранителни отпадъци. Комисията по околна среда ще гласува актуализация на правилата на ЕС относно отпадъците, като се фокусира върху два ресурсоемки сектора, текстил и храни. За текстила проектозаконът подкрепя мерките за разделно събиране, сортиране, повторна употреба и рециклиране и въвежда системи за разширена отговорност на производителя, за да изисква модните марки и производителите на текстил да плащат такси за финансиране на местното събиране на отпадъци. По отношение на храните той ще определи задължителни национални цели за намаляване на хранителните отпадъци (сряда).

Безопасност на играчките. Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите ще гласува актуализация на правилата на ЕС относно безопасността на играчките, за да защити по-добре децата и да се справи с новите предизвикателства, породени от електронната търговия и новите технологии като AI. Предложеният регламент въвежда нови забрани за най-вредните химикали като ендокринни разрушители и цифров паспорт на продукта за улесняване на проверките за безопасност (вторник).

Greenwashing. Комисиите по вътрешен пазар и околна среда ще приемат своята позиция относно така наречената директива за екологични претенции, която допълва вече одобрената забрана на ЕС за използване на екологични претенции върху продукти без доказателство (greenwashing). Той ще определи информацията, която компаниите трябва да предоставят, за да обосноват подобни искове, как да ги одобрят, както и санкциите за компаниите, които нарушават правилата (сряда).

Автомобилен транспорт/тегла и размери. Комисията по транспорт ще приеме своята позиция относно новите ограничения на теглото и размерите на камиони и автобуси, движещи се в ЕС. Предложеният законопроект включва мерки за насърчаване на използването на камиони с нулеви емисии, по-малко ограничения за използването на изключително дълги камиони и по-широко използване на цифрови инструменти за правоприлагане (сряда).

Миграция и убежище. Комисията по граждански свободи ще гласува временна сделка със Съвета за преразглеждане на законодателството на ЕС в областта на убежището и миграцията. Той обхваща седем регламента и две директиви, установяващи правила относно управлението на убежището и миграционните потоци между държавите-членки, внезапна миграционна криза, пристигания на границите на ЕС, обработка на молби за убежище, условия за идентификация и приемане, стандарти за международна закрила, както и презаселване (сряда).

Изкуствен интелект. Комисиите за вътрешен пазар и граждански свободи ще гласуват временна сделка със Съвета относно регламент, целящ да гарантира, че ИИ в Европа е безопасен, зачита основните права и демокрацията, като същевременно насърчава иновациите в ЕС. Това са първите правила от този вид, установяващи задължения за ИИ въз основа на неговия потенциален риск и ниво на въздействие (вторник).

Приоритети на белгийското председателство. Министрите на Белгия ще продължат да представят своите приоритети на срещи с парламентарни комисии, този път в областта на външните работи, заетостта и социалните въпроси, земеделието и развитието на селските райони, конституционните въпроси и върховенството на закона. Белгия поема ротационното председателство на Съвета до края на юни 2024 г. (от понеделник до четвъртък) .

Дневникът на председателя. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще бъде в Талин в понеделник, където ще се срещне с министър-председателя Кая Калас, последвано от пресконференция. Тя също така ще се срещне с президента на естонския парламент Лаури Хусар и президента на страната Алар Карис, както и ще изнесе основна реч в естонския парламент и ще участва в дискусия в кметството с млади хора. В сряда президентът Мецола ще бъде в Прага, където ще се срещне с председателя на Чешката камара на депутатите Маркета Пекарова Адамова, след което ще проведе пресконференция. Президентът Мецола ще се срещне и с председателя на чешкия Сенат Милош Вистрчил, президента на страната Петр Павел, както и с министър-председателя Петр Фиала, след което ще има и престочка. Тя ще участва и в кметска дискусия с млади хора.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев