Евродепутатите подкрепят по-строги правила, за да се гарантира безопасността на детските играчки

Европейски парламент
13.02.2024 / 16:41

Новите правила имат за цел да намалят броя на опасните играчки, продавани на единния пазар на ЕС, и да защитят децата по-добре от рискове, свързани с играчките.

 

Във вторник Комитетът за вътрешен пазар и защита на потребителите одобри позицията си относно актуализиране на правилата на ЕС относно безопасността на играчките единодушно с 37 гласа „за“. Текстът, който също така превръща настоящата директива в регламент, отговаря на редица възникващи предизвикателства, включително промените в навиците за пазаруване от онлайн магазини и засиленото използване на цифрови технологии.

 

Забрана за вредни химикали

За да се подобри защитата на здравето на децата, регламентът продължава да забранява канцерогенни и мутагенни вещества или вещества, токсични за репродукцията (CRM). Приетият текст допълнително забранява химикали, вредни за ендокринната или дихателната система и токсични за определени органи.

 

Укрепване на проверките

Проектоправилата предвиждат производителите да създават цифрови продуктови паспорти за всяка играчка, които подробно описват как тя отговаря на съответните правила. Това ще засили надзора на пазара и ще засили митническите проверки на границите. Евродепутатите добавиха, че потребителите също трябва да имат лесен достъп до информация за безопасността, например чрез QR код. Те също така настоятелно призовават Комисията да подкрепи и насочи производителите на играчки на МСП при извършването на оценки на безопасността и изпълнението на изискванията за паспорта на продукта.

 

Безопасност, сигурност и поверителност по проект

За да предотвратят припокриване със съществуващите правила на ЕС, евродепутатите уточняват, че цифровите играчки с AI ще трябва да отговарят на Закона за изкуствения интелект, който ги класифицира като високорискови и ги подлага на оценки от трети страни, управление на риска, прозрачност и човешки надзор .

Съгласно правилата на ЕС за киберсигурност свързаните с интернет играчки, които имат социални интерактивни функции (напр. говорене или заснемане), може също да изискват оценка на съответствието от трета страна. Оценката на безопасността ще трябва да вземе предвид рисковете за здравето и, когато е подходящо, психичното здраве, за да гарантира най-високите стандарти за благосъстоянието на децата.

Играчките трябва също така да отговарят на наскоро актуализираните Общи правила за безопасност на продуктите, например, когато става въпрос за онлайн продажби, докладване на злополуки, право на потребителите на информация и средства за защита.

 

Цитат

Докладчикът Марион Валсман (ЕНП, Германия) каза: „Здравето на нашите деца е от първостепенно значение. В детската стая няма място за опасни играчки. Актуализираният текст предпазва децата по-ефективно от вредните химикали в играчките, намалява административната тежест и засилва откриването на опасни играчки, особено от страни извън ЕС. Това гарантира лоялна конкуренция за производителите на играчки в ЕС, повечето от които са МСП, и им предоставя допълнителна подкрепа“.

 

Следващи стъпки

Проектодокладът сега ще бъде подложен на гласуване на предстояща пленарна сесия и ще представлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде проследено от новия парламент след европейските избори на 6-9 юни.

 

Заден план

Въпреки че пазарът на ЕС е сред най-безопасните в света, опасните играчки все още попадат в ръцете на потребителите. Според EU Safety Gate (системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни потребителски продукти), играчките са най-често нотифицираната продуктова категория, представляваща 23% от всички нотификации през 2022 г. и 20% през 2021 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев