Министърът на отбраната и началникът на отбраната ще се поклонят пред паметта на Апостола на свободата

..................................................
18.02.2024 / 16:17

151-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски се отбелязва с военни ритуали и общоградски поклонения с участието на представителни военни подразделения на 18 и 19 февруари. В тях се включват военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка (КЛП), висшите военни училища. На 19 февруари, понеделник, от 18:00 ч министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и представители на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната ще отдадат почит към Апостола на свободата на церемонията-поклонение в негова памет пред паметника на Васил Левски в София. През целия ден пред паметника ще има почетен караул от Националната гвардейска част.

На 19 февруари, понеделник, военнослужещи от Сухопътните войски ще участват във военни ритуали пред паметниците на Васил Левски в градовете Карлово, Плевен, Сливен, Смолян, Шумен, Димитровград, Петрич, Асеновград, Белене. В Пловдив в общоградското поклонение и военния ритуал ще участват представителни роти от военни формирования от гарнизона и военен духов оркестър.

Военнослужещи от Военноморските сили ще участват в общоградски поклонения и военни ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на Апостола във Варна и в Бургас.

Днес военни ритуали се проведоха пред паметниците на Апостола на свободата Васил Левски в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Благоевград, Русе, Златица, Горна Оряховица, Чирпан. Курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ проведоха поход до музея „Къкринско ханче“ (област Ловеч), където се състоя ритуал по полагане на венци и цветя на паметника на Апостола, в който участваха представителни блокове на висшето военно училище.

В Ловеч от 17:30 ч. ще бъде отслужена панихида в храм „Успение Богородично“, а от 18:00 ч. започва гражданско поклонение с военен ритуал на паметника на Васил Левски с участието на представителен блок от военнослужещи от КЛП.

В родния град на Апостола Карлово от 18.00 ч. на площад „Васил Левски” ще се проведе тържествена проверка (заря) с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-а Стрямска механизирана бригада.

Източник: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев