Проверка на средствата, похарчени за борба с Covid-19 поиска Сметната палата

Снимката е илюстративна
23.02.2024 / 09:43

Преглед на начина, по който болниците са изразходвали субсидиите, предоставени им по време на пандемията Covid-19, в съответствие с договорите си, за да поддържат готовността си и да осигуряват лечение на пациентите. Това е една от препоръките, отправени от Сметната палата към министъра на здравеопазването във връзка с одита на изпълнението на здравните мерки от страна на здравните органи в периода от февруари 2020 г. до края на 2021 г.

Въпреки реакцията на здравните власти по време на пандемията и значителните финансови ресурси, осигурени за опазване на живота и здравето на населението, България има един от най-високите проценти на заболеваемост и смъртност в следствие на Covid19 в света - това е заключението в одитния доклад на Сметната палата.

Съобщава се, че липсата на ефективни имунизационни кампании е фактор, който допринася за това. Отбелязва се също така, че средната извън болнична смъртност в страната през 2021 г. е значително по-висока от тази в други европейски държави-членки. През тази година отговорност за ефективното използване на публичните средства носят министрите на здравеопазването Костадин Ангелов и Стойчо Кацаров, както и ръководителите на Службата за медицински надзор, Центъра по инфекциозни болести и Центъра по обществено здраве.

Сметната палата отправи 11 препоръки към министъра на здравеопазването, които трябва да бъдат изпълнени и докладвани на здравните власти до октомври, съобщи БНР.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев