Франкфурт ще бъде седалището на Европейския орган за борба с прането на пари

Европейски парламент
23.02.2024 / 11:04

Франкфурт беше избран от Парламента и Съвета за седалище на AMLA, новия орган на ЕС в борбата срещу прането на пари и финансирането на тероризма.

 

При съвместно гласуване в четвъртък евродепутатите и посланиците на ЕС избраха Франкфурт за домакин на централния орган на ЕС в борбата с мръсните пари, Органа за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA).

Общо девет кандидати кандидатстваха за домакин на AMLA и представиха своите кандидатури в съвместни публични изслушвания. При гласуването Франкфурт получи мнозинство от валидно подадените гласове на първия кръг от гласуването и беше избран за домакин на агенцията.

 

Цитат

Съдокладчиците Емил Радев (ЕНП, България) и Ева Мария Попчева (Renew, Испания) казаха: „AMLA ще промени играта в борбата с мръсните пари в ЕС. Той ще упражнява надзор върху най-рисковите финансови субекти, ще наблюдава нефинансовия сектор и ще играе решаваща роля за спиране на избягващите да заобикалят целеви финансови санкции.

Сега, когато Парламентът има еднаква дума при избора на седалище на агенцията, ние направихме процеса по-прозрачен чрез съвместни публични изслушвания и въведохме специфични критерии за подбор, за да гарантираме, че местоположението позволява на Органа да изпълнява напълно своите задачи и правомощия. Честито на победителя, Франкфурт!“

 

Пресконференция

След гласуването в четвъртък в ок. 20:30 ч. Съдокладчиците Емил Радев и Ева Мария Попчева ще дадат съвместна пресконференция с Вилем ван де Воорде, постоянен представител на Белгия в ЕС, и Мейрид Макгинес, европейски комисар по финансовите услуги. Можете да го гледате тук.

 

Предистория и следващи стъпки

За първи път беше договорен нов град домакин на агенция на ЕС между Парламента и Съвета на равни начала след решение на Съда на Европейския съюз в този смисъл.

Регламентът AMLA е част от по-широк пакет от закони за реформиране на рамката на ЕС за борба с прането на пари и финансирането на тероризма. Сега, след като целият пакет е временно договорен между Парламента и Съвета, те трябва да бъдат официално приети и от двамата, преди да могат да влязат в закон. Очаква се парламентът да гласува окончателното му одобрение на пленарната сесия на 22-25 април.

След като бъде приет, регламентът за AMLA ще се прилага от юли 2025 г. Преди това Европейската комисия отговаря за създаването на Органа и за първоначалните му операции.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев