Министър Славов: Стандартите за правова държава и правата на човек са на преден план днес

................................................
26.02.2024 / 11:14

Извеждането на преден план на стандартите за правова държава и правата на човека е онова, което е от особено значение за общества като българското, което прави сериозни институционални промени, укрепва своите институции, променя Конституцията си дори, за да отговори на тези стандарти.

Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов в обръщението си към участниците в Конференция за задължителната сила на решенията ЕСПЧ и на Съда на ЕС за националните съдилища. Събитието е организирано от Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ под патронажа на председателя на Конституционния съд Павлина Панова с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия.

Славов заяви още, че европейските съдилища в Люксембург и в Страсбург са важни, защото поддържат реда и гарантират това, което конвенции и договори са регламентирали.

По думите му България не винаги съответства на практиката на двете съдилища и „има още какво да работим като държава и като институция“.

Председателят на Конституционния съд Павлина Панова подчерта, че когато говорим за задължителната сила на решенията на ЕСПЧ и СЕС те задават стандартите, но основната отговорност остава за националните съдилища. „Именно държавите в лицето на националните си съдилища носят съществената отговорност за гарантирането на основните права и свободи, защото те могат да оценят и вземат под внимание местните условия и особености“, каза Панова.

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова определи решенията на Съда на ЕС и ЕСПЧ като мощен инструмент за модернизацията на българското законодателство. „Истинско, ефективно правосъдие би могло успешно и бързо да се постигне чрез контролирани усилия както на законодателната власт, така и на нас – правоприлагащите органи.“

В конференцията участие взеха още председателят на Висшият адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, българските съдии в Люксембург Александър Арабаджиев и Александър Корнезов, българският съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев, омбудсманът Диана Ковачева, конституционни съдии, върховни съдии, адвокати, преподаватели.

Още снимки от новината

................................................
................................................
................................................
................................................

 

Източник: Министерство на правосъдието
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев