Министър Шалапатова и директорът на ЕОТ Козмин Боянджиу се срещнаха със студенти от СУ

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова
26.02.2024 / 18:58

Какво е влиянието на изкуствения интелект и високите технологии върху пазара на труда и сигурността на работните места? Кои са най-честите причини, които водят до нарушаване на трудовите права на мобилните работници, и какви са мерките на институциите за предотвратяване на тяхната трудова експлоатация? Това бяха част от въпросите, които студенти от Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ зададоха по време на среща с министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова и изпълнителния директор на Европейкия орган по труда Козмин Боянджиу.

„За Министерството на труда и социалната политика е изключително важно в съвременния динамичен свят на пазара на труда да гарантираме правата на българските граждани, които работят зад граница. В същото време България като равноправен член на ЕС е поела изключително важната отговорност да гарантира правата на чуждестранните граждани, които работят в страната ни“, каза министър Шалапатова.

Тя подчерта, че Европейският орган по труда е наш важен партньор. „Това е институция с млада история, но въпреки крехкия си опит предоставя ценна подкрепа на държавите членки в усилията ни да гарантираме правата на мобилните работници и да предотвратяваме трудовата експлоатация“, посочи министърът на труда.

Д-р Иванка Шалапатова акцентира върху важността на партньорството между преподавателите, студентите и институциите, които правят политики, за преодоляването на съвременните предизвикателства на пазара на труда. Козмин Боянджиу представи дейността на Европейския орган по труда и приоритетите за осигуряване на свободното придвижване на работници в ЕС и гарантиране на правата на мобилните работници в рамките на единния европейски пазар.

Преди срещата с бъдещите юристи министър Иванка Шалапатова и Козмин Боянджиу се срещнаха с ректора на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев. Тримата обсъдиха водещата роля на образованието и академичната общност за създаване на качествена работна сила и изследване на новите явления на пазара на труда.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев