Евродепутатите подкрепят актуализациите на правилата на ЕС относно шофьорските книжки за подобряване на пътната безопасност

Евродепутатите подкрепят възможността на шофьорите да получат цифрова шофьорска книжка
28.02.2024 / 16:52

Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра осведоменост за пешеходците са някои от промените в правилата на ЕС за шофьорски книжки от евродепутатите в сряда.

 

С повече от 20 000 живота, загубени по пътищата на ЕС всяка година, Парламентът подкрепя реформата на правилата на ЕС за шофьорските книжки, за да се гарантира, че те допринасят за пътната безопасност и за зеления и цифровия преход на ЕС.

 

Осигуряване на по-безопасни пътища за всички участници

Депутатите искат шофьорите да бъдат по-добре подготвени за реални ситуации на шофиране и да са наясно с рисковете, по-специално за уязвимите участници в движението като пешеходци, деца, велосипедисти и потребители на електронни скутери. Следователно шофирането в сняг и хлъзгави условия, безопасното използване на телефона по време на шофиране, слепите зони, системите за подпомагане на водача и осигуряването на безопасно отваряне на вратите на автомобила също трябва да бъдат част от шофьорските изпити за получаване на книжка, добавят те.

 

Валидност на шофьорските книжки и предварителни здравни прегледи

Евродепутатите се съгласиха шофьорските книжки да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили и пет години за камиони и автобуси. Те не подкрепят намаляването на валидността на шофьорските книжки за възрастни хора – както предлага Комисията – за да се избегне дискриминацията и да се гарантира правото им на свободно движение и участие в икономическия и социалния живот.

Евродепутатите се съгласиха шофьорите да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорска книжка, като се даде възможност на страните от ЕС да решат дали самооценката трябва да бъде заменена от медицински преглед с минимален набор от проверки на зрението на водачите и сърдечно-съдовите заболявания сред други. Въпреки това евродепутатите искат правителствата на ЕС да положат повече усилия за повишаване на обществената осведоменост за психически и физически сигнали, които могат да изложат човек на риск при шофиране.

 

Начинаещи и придружени шофьори

Неопитните шофьори ще трябва да преминат изпитателен срок за шофиране от най-малко две години, през който ще бъдат обект на определени ограничения, като например по-строги ограничения на алкохола по време на шофиране и по-строги наказания за небезопасно шофиране, казват евродепутатите.

За да смекчат недостига на професионални шофьори, евродепутатите също се съгласиха да позволят на 18-годишните да получат свидетелство за управление на камион или автобус с до 16 пътници, при условие че притежават сертификат за професионална компетентност. Освен това 17-годишните също трябва да имат право на свидетелство за управление на автомобили или камиони, ако са придружени от опитен шофьор, се казва в проекта.

 

Мобилна шофьорска книжка

За да подкрепят единния пазар на ЕС, евродепутатите подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон и напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка.

 

Цитат

Докладчикът на ЕП Карима Дели (Зелените, Франция) каза: „Днес Европейският парламент имаше възможност да подобри пътната безопасност в Европа и да се доближи до постигането на целта за нулеви смъртни случаи по пътищата до 2050 г. и да създаде по-силна рамка за защита на всички срещу пътнотранспортни произшествия . Правилата включват незадължителни медицински прегледи при издаване или подновяване на шофьорска книжка и по-строги разпоредби по отношение на начинаещите шофьори."

 

Следващи стъпки

Проектоправилата относно шофьорските книжки на ЕС бяха приети с 339 гласа „за“, 240 „против“ и 37 „въздържал се“, което представлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде проследено от новия парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев