Парламентът подкрепя по-дълбоките политически и икономически връзки с Чили

Европейски парламент
01.03.2024 / 10:07

В четвъртък евродепутатите одобриха Разширеното рамково споразумение между ЕС и Чили и допълващото го споразумение за либерализация на търговията и инвестициите.

 

Споразуменията определят рамката за по-задълбочено и по-широко политическо и икономическо сътрудничество между партньорите с еднакво мислене по глобални въпроси, като външни въпроси и въпроси на сигурността, устойчиво развитие, опазване на околната среда, изменение на климата, устойчива енергия, върховенство на закона и права на човека. За първи път в сделка на ЕС има специална глава за търговията и пола, като и двете страни се ангажират да премахнат дискриминацията срещу жените. В рамките на търговския стълб около 99,9% от износа на ЕС ще бъде без мита, с изключение на захарта, която се очаква да увеличи износа на ЕС с до 4,5 милиарда евро. Най-чувствителните селскостопански стоки са освободени от пълна либерализация. Те включват месо, определени плодове и зеленчуци и зехтин.

Очаква се сделката да осигури по-добър достъп до суровини и чисто гориво като литий, мед и водород. Споразумението включва и обвързващи ангажименти относно социални, трудови и екологични задължения, основани на стандартите на Международната организация на труда и Парижкото споразумение.

 

Прочетете основните елементи на сделките тук.

 

Разширеното рамково споразумение между ЕС и Чили (AFA) беше прието с 358 гласа „за“, 147 „против“ и 45 „въздържал се“, като в придружаващия доклад са посочени причините за одобрението му с 319 гласа „за“, 113 „против“ и 121 „въздържал се“. Членовете на ЕП също така одобриха Временното търговско споразумение (ITA) с 376 гласа „за“, 114 „против“ и 56 „въздържал се“, което съдържа само разпоредбите на AFA за либерализация на търговията и инвестициите и изисква ратификация само на ниво ЕС.

 

Цитати

Мария Сорая Родригес Рамос (Renew, ES) , докладчик на комисията по външни работи каза: „Новото разширено рамково споразумение между ЕС и Чили е от ключово геополитическо значение, тъй като ще бъде единственото търговско споразумение с Латинска Америка, одобрено по време на този мандат. Това споразумение е ясен пример за политическия ангажимент на ЕС за укрепване на нашето регионално сътрудничество и за укрепване на връзките ни с ключов латиноамерикански партньор. Ние се фокусираме не само върху търговията, но и върху ключови въпроси като устойчиво развитие, изменение на климата и равенство между половете.

Самира Рафаела (Renew, Нидерландия), докладчик на Комитета по международна търговия каза: „Това споразумение е новаторско, като включва първа по рода си глава за пола и търговията, глава за търговията и устойчивостта и препратки към правата на местни народи. Това споразумение показва, че търговията наистина може да бъде отговорна и справедлива. Дълго време чакахме този модерен и прогресивен договор. Важно е да си сътрудничим със съмишленици – за да улесним енергийния преход, да създадем повече работни места, да защитим човешките права и да гарантираме нашата взаимна сигурност.“

 

Следващи стъпки

След одобрението на Парламента сега Съветът също трябва да приеме търговската част от споразумението. Разширената рамка ще трябва да бъде ратифицирана от държавите-членки.

 

Заден план

Споразумението за асоцииране между ЕС и Чили влезе в сила през 2005 г., но тъй като търговските и инвестиционните отношения напоследък не разкриха пълния си потенциал, двете страни се съгласиха да модернизират сделката. В резултат на това ЕС и Чили подписаха Разширено рамково споразумение (AFA) миналия декември, което се състои от стълб за политически диалог и сътрудничество и стълб за търговия и инвестиции. То се допълва от временно търговско споразумение (ITA), което включва само елементите за либерализация на търговията и инвестициите от AFA, които попадат в изключителните правомощия на ЕС. Това означава, че ITA ще трябва да бъде ратифициран само на ниво ЕС, докато AFA също трябва да бъде ратифицирано от всички държави-членки поотделно. След това ITA ще изтече, след като AFA влезе в сила.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев