Нови правила за отговорен и прозрачен сектор за краткосрочни наеми

Европейски парламент
02.03.2024 / 19:13

Правилата имат за цел да разкрият действителното въздействие на услугите за краткосрочно отдаване под наем и да дадат възможност на местните власти в отговор да разработят подходящи политики.

 

В четвъртък Парламентът прие хармонизирани изисквания за това как трябва да се събират и споделят данни, свързани с услуги за краткосрочно наемане (STR), с 493 гласа „за“, 14 „против“ и 33 „въздържал се“. Този регламент има за цел да насърчи прозрачна и отговорна платформена икономика в ЕС, като същевременно защитава потребителите от измамни предложения за краткосрочно наемане.

 

Лесна процедура за регистрация

Онлайн платформите, които улесняват услугите за краткосрочно отдаване под наем, трябва да спазват задълженията по отношение на процедурите за регистрация и споделянето на данни за имотите, които изброяват, които се намират в райони, където съществува процес на регистрация. Една проста процедура за онлайн регистрация ще позволи на съответните органи да идентифицират хоста и неговия модул и да проверят информацията им.

 

По-безопасни услуги за отдаване под наем за пътници

Онлайн платформите ще трябва да гарантират, че предоставената от хостовете информация е надеждна и пълна и че регистрационният номер е ясно видим в съответния списък. Те също така ще трябва да положат разумни усилия за извършване на произволни проверки на информацията. Компетентните органи могат да спрат регистрационните номера, да поискат от платформите да премахнат незаконните обяви или да наложат санкции на несъответстващи платформи или хостове.

 

Обмен на данни

Държавите-членки на ЕС ще създадат единна цифрова входна точка, за да получават данни от платформи за дейността на домакините на месечна база (напр. брой нощувки, които единицата е била отдадена под наем, брой гости, конкретен адрес, регистрационен номер, URL адрес на обявата). Събирането на тези данни ще позволи на властите да наблюдават спазването на процесите на регистрация на домакините и ще даде възможност на националните органи да прилагат подходящи политики в сектора на краткосрочното настаняване под наем.

 

Цитат

Докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелени/EFA, Нидерландия) каза: „Градовете преживяват скок в незаконните краткосрочни ваканционни наеми. Това прави градовете в цяла Европа по-трудни за живеене и по-малко достъпни. Този закон изисква платформите да споделят своите данни с местните власти, което им позволява да прилагат по-добре правилата за отдаване под наем на ваканция, така че жилищата да останат достъпни за жителите.“

 

Следващи стъпки

След като Съветът приеме текста, той ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС, след което регламентът ще влезе в сила след 24 месеца.

 

Заден план

Обемът на услугите за краткосрочно настаняване под наем се увеличи значително с разрастването на онлайн платформи като Airbnb, Booking, Expedia и TripAdvisor. Този тип настаняване обхваща около една четвърт от общото туристическо настаняване в ЕС. Въпреки че подобни наеми създават ползи за домакините, туристите и много региони, някои изследователи твърдят, че липсата на подходящи правила също допринася за проблеми като по-високи цени на жилищата, изместване на постоянни жители, прекомерен туризъм и нелоялна конкуренция.

Съществуват значителни различия в регистрационните схеми за краткосрочни наеми както в страните от ЕС, така и в тях. Според Комисията през 2022 г. 23 държави членки са имали някакъв вид процедура на национално, регионално и/или местно ниво, докато други обмислят въвеждането на такава.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев