С тържествена заря-проверка приключи честването в Сливен на 146-ата годишнина от Освобождението на България

Заря
03.03.2024 / 22:01

С тържествена заря-проверка приключи честването в Сливен на 146-ата годишнина от подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождение на България от Османско иго. Заедно с десетките граждани, дошли да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни воини и опълченци, загинали по време на руско-турската освободителна война, бяха кметът Стефан Радев, областният управител Маринчо Христов, Световарненският и Великопреславски митрополит Йоан, Димитър Митев – председател на общинския съвет в Сливен, общински съветници. 146-тата годишнина от Освобождението бе отбелязана на централния градски площад „Хаджи Димитър“.

Във военния ритуал участваха представителни роти на Центъра за подготовка на специалисти и Чинтуловата чета към Природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов". Вечерната проверка припомни имената на героите, загинали за националното освобождение. С падане на колене и едноминутно мълчание официални лица и граждани почетоха паметта на загиналите за Освобождението на България.

„На 3 март 1878 година се подписва Санстефанския мирен договор. Макар и предварителен, той слага край на войната и връща на картата на Европа името България. Руско-турската война прави възможна Независимостта на България. Но това събитие макар и най-мащабното е едно от поредицата исторически събития, които водят до Независимостта“, каза кмета Радев в своето слово.

„Независимостта нямаше да е възможна без помощта на нашите възрожденци, без успешната борба за църковна Независимост за национално образование, без борбата на Георги Раковски, без саможертвата на герои като Хаджи Димитър, Васил Левски, Христо Ботев, без жертвите от Априлското въстание, без юнашкото опълчение и без хилядите руски воини, останали завинаги в нашата земя“, допълни Стефан Радев.

„Като потомци на хиляди признателни българи за нас трети март е ден на почит“, уточни кмета Радев.

В знак на признателност цветя поднесоха представители на всички държавни и местни институции, кметът Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, граждани.

В края на празничния ден красиви илюминации озариха нощното небе над Сливен в памет на героите.

Още снимки от новината

Военен ритуал
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

Текст, снимки и видеоклип: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев