Средната работна заплата в България е достигнала 2123 лева през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Снимката е илюстративна
05.03.2024 / 20:03

Средната работна заплата в България е достигнала 2123 лева през четвъртото тримесечие на 2023 г., отбелязвайки увеличение от 13% на годишна база, според данни от информационния бюлетин на Министерство на труда и социалната политика в областта на доходите и жизнения стандарт. Най-високите средни заплати са регистрирани в София, където те възлизат на 2900 лева, което представлява увеличение от 36,6% в сравнение със средното за страната.

Най-значителен ръст на годишна база се наблюдава в областите Враца (11,4%) и Търговище (9,9%), докато най-малкият ръст се наблюдава във Видин (2,0%). Общият доход на домакинствата през четвъртото тримесечие на 2023 г. е 5684,25 лева, което представлява увеличение от 14,5% спрямо същия период на предходната година.

В осем икономически дейности средните заплати са по-високи от средните за страната. Тези сектори представляват приблизително една трета от общата заетост. Най-високите средни заплати са в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения“, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“, „Финансови и застрахователни дейности“, „Професионални дейности и научни изследвания“, „Добивна промишленост“, „Държавно управление“, „Образование“ и „Здравеопазване и социални грижи“.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев