Очаква се днес депутатите да гласуват оставката на правителството

Снимката е илюстративна
06.03.2024 / 09:26

Парламентът ще гласува оставката на министър-председателя Николай Денков, която е първа точка в дневния ред на Народното събрание и е внесена от парламентарната група на "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Ако оставката бъде приета, настоящото правителство ще продължи да работи до избирането на нов състав, съобщава БНР. Гласуването ще се проведе след като вчера в 17:00 ч., един ден по-рано, премиерът Николай Денков подаде оставка. Той обясни, че така спазва обещанието, което е дал при подписването на споразумението с Мария Габриел.

До този момент правителството е изпълнило всяка точка и всеки ред от декларацията, въпреки че понякога диалогът е бил прекъсван и насочен към задънена улица. ГЕРБ – СДС предложиха на ПП-ДБ ново коалиционно споразумение, което обхваща пълен мандат от четири години и включва механизъм за вземане на решения в коалицията, както и ротация, но на 15 месеца. След гласуването на оставката на министър-председателя е ред на президента, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени сили и да връчи мандат на най-голямата. Това е ГЕРБ – СДС.

Междувременно парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред. „Възраждане“ предложиха депутатите да разгледат на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор, които връщат закона в първоначалното му състояние преди промените от 2017 г. „БСП за България“ предложи парламентът да обсъди първо гласуване в законопроекта за изменение на закона за социалните услуги. Предложението е за отпадане на условието пълнолетни лица с трайни увреждания да имат достъп и да ползват услугата, само ако са с определена чужда помощ. БСП предлага асистентската подкрепа да се предоставя и на лица с трайни увреждания без определена чужда помощ.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев