Комисия в ЕП даде зелена светлина за подновяване на търговската подкрепа за Украйна и Молдова

Европейски парламент
07.03.2024 / 13:40

Членовете на Европейския парламент в комисията по международна търговия одобриха разширяването на мерките за либерализация на търговията в подкрепа на Украйна и Молдова в лицето на войната на Русия, съобщава в публикация https://www.europarl.europa.eu/. Депутатите одобриха предложение за подновяване на временното спиране на вносните мита и квотите върху украинския селскостопански износ за ЕС за още една година, от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г., в подкрепа на Украйна на фона на продължаващата агресивна война на Русия срещу страната.

Законодателството упълномощава Комисията да предприеме бързи действия и да наложи всички необходими мерки, ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос. Той също така предвижда аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца и захар, което означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли средните обеми за 2022 г. и 2023 г., митата ще бъдат наложени отново.

Мерките за либерализиране зависят от зачитането от страна на Украйна на демократичните принципи, правата на човека, върховенството на закона и нейните устойчиви усилия за борба с корупцията и организираната престъпност. В отделно гласуване евродепутатите се съгласиха всички мита върху вноса от Молдова да бъдат спрени за още една година.

Очаква се парламентът да гласува позицията си на първо четене по време на пленарната сесия следващата седмица.

Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев