Първо зелена светлина за подновяване на търговската подкрепа за Украйна и Молдова

Европейски парламент
09.03.2024 / 11:27

Членовете на Европейския парламент в комисията по международна търговия одобриха разширяването на мерките за либерализация на търговията в подкрепа на Украйна и Молдова в лицето на войната на Русия.

 

Депутатите одобриха в четвъртък с 26 гласа, с 10 „против“ и 1 „въздържал се“ предложение за подновяване на временното спиране на вносните мита и квотите върху украинския селскостопански износ за ЕС за още една година, от 6 юни 2024 г. до 5 юни 2025 г., в подкрепа на Украйна на фона на продължаващата агресивна война на Русия срещу страната.

Законодателството упълномощава Комисията да предприеме бързи действия и да наложи всички необходими мерки, ако има значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос. Той също така предвижда аварийна спирачка за особено чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца и захар, което означава, че ако вносът на тези продукти надхвърли средните обеми за 2022 г. и 2023 г., митата ще бъдат наложени отново.

Мерките за либерализиране зависят от зачитането от страна на Украйна на демократичните принципи, правата на човека, върховенството на закона и нейните устойчиви усилия за борба с корупцията и организираната престъпност.

 

Молдова

В отделно гласуване в четвъртък евродепутатите се съгласиха всички мита върху вноса от Молдова да бъдат спрени за още една година с 28 гласа, 2 против и 6 въздържали се.

 

Цитат

Сандра Калниете (ЕНП, Латвия), докладчик по въпроса за Украйна, каза: „Тъй като току-що премина втората годишнина от началото на агресивната война на Русия срещу Украйна, предложението е силен сигнал за непоколебимата подкрепа на ЕС за Украйна и нейните хората. Удължаването на търговските мерки на ЕС ще гарантира, че Украйна може да продължи да изнася своите селскостопански продукти за ЕС - жизненоважен спасителен пояс за украинската икономика. В същото време предложението включва солидни предпазни мерки, които гарантират, че нашите фермери няма да бъдат претоварени от внезапен скок на вноса. Комисията ще може да въведе отново мита или да предприеме други необходими мерки, ако установи, че вносът на определени продукти води до пазарни смущения. Това е добър баланс между продължаването на жизненоважната ни подкрепа за Украйна и необходимата защита на нашите пазари.

 

Следващи стъпки

Очаква се парламентът да гласува позицията си на първо четене по време на пленарната сесия следващата седмица. Ако Парламентът приеме своята позиция на първо четене, Съветът ще одобри официално регламента и той ще влезе в сила след публикуването му в Официален вестник на ЕС.

 

Заден план

Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна, включително задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия, гарантира, че украинските предприятия имат преференциален достъп до пазара на ЕС от 2016 г. насам. Непосредствено след началото на руската агресивна война срещу Украйна, ЕС постави въведоха автономни търговски мерки (АТМ) през юни 2022 г., които позволяват безмитен достъп за всички украински продукти до пазара на ЕС. Тези мерки бяха удължени с една година през юни 2023 г. и трябва да изтекат на 5 юни 2024 г.

На 31 януари 2024 г. Европейската комисия предложи вносните мита и квоти за украинския и молдовския износ да бъдат спрени за още една година. Русия умишлено се е насочила към украинското производство на храни и съоръженията за износ в Черно море, за да подкопае икономиката на страната и да застраши глобалната продоволствена сигурност.

Общият внос на ЕС от Украйна възлиза на 24,3 милиарда евро през 12-те месеца до октомври 2023 г. в сравнение с предвоенните нива през 2021 г. от 24 милиарда евро, според Комисията.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев