Днес в Елхово се провежда дванадесетото издание на общински кукерски празник

Кукери
09.03.2024 / 13:28

На 9 март /събота/, от 10:00 часа, на централния площад в Елхово стартира дванадесетото издание на Общинския кукерски празник. Организираното от община Елхово събитие се провежда под патронажа на кмета Петър Гендов. Празникът има състезателен характер и участниците ще бъдат оценени от компетентно жури, като всеки от тях ще получи парична награда и грамота.

Програмата ще започне със символичното „Часовничето на Яница“, откъдето кукерските групи ще започнат своето дефиле. След това на централния площад ще започне конкурсната част от програмата. Журито ще оцени представянето на всяка група въз основа на тяхното майсторство и автентичност при представяне на пролетните ритуали.

Целта на събитието е да покаже традициите и обичаите, свързани с кукерските игри, и да ги запази и предаде на бъдещите поколения. Община Елхово ще бъде представена от три кукерски групи - Бояново, Гранитово и Кирилово.

Участниците ще демонстрират пъстрата гама от костюми, наследени през вековете, и ще представят българската фолклорна обредност. Звънът на хлопки и чанове ще създаде магическа атмосфера, докато кукерите прогонват злите духове. Публиката ще има възможност да стане свидетел на пищността на кукерския маскарад и автентичните ритуални игри и сцени.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев