Проект предвижда да улесни достъпа до българския пазар на труда на работници от трети страни

...........................................
12.03.2024 / 12:14

Националният съвет по трудова миграция и трудова мобилност (НСТМТМ) прие проект на Национален план за действие в областта на трудовата миграция за 2024 г. по време на своето заседание, проведено в хибриден формат в Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Проектът има за цел да улесни достъпа до българския пазар на труда за граждани на трети държави чрез прилагане на законодателни и административни мерки. Той също така предвижда електронизиране на процедурите по издаване на разрешения за пребиваване и работа.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова откри заседанието, като подчерта значението му за възстановяването на ролята на Съвета като ключов орган за формиране на политиката в областта на трудовата миграция и мобилността. Проектът на Националния план за 2024 г. е разработен от Междуведомствена работна група, създадена към НСТМТМ през миналата година със заповед на министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова. Работната група обединява представители на държавни институции, национални представителства на работодателите и работниците и служители.

Законодателните мерки, включени в проекта, включват преглед на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и Закона за чужденците в Република България, както и предложения за промени в съществуващото законодателство за подобряване на условията за достъп до пазара на труда за граждани на трети държави. Освен това проектът включва мерки за осигуряване на необходимия административен капацитет в Агенцията по заетостта чрез промяна в устройствения правилник на Министерството на труда и социалната политика.

Административните мерки имат за цел да електронизират всички процедури по издаване на разрешения за пребиваване и работа и да стимулират преговорите по сключването на двустранни споразумения в областта на трудовата миграция с трети държави. Проектът на Националния план също така предвижда разработването на национална програма за популяризиране на България като желана дестинация за работа, насочена към привличане на квалифицирани работници от чужбина и завръщащи се българи.

Преди да бъде представен пред Министерския съвет за изпълнение, проектът на Националния план за действие в областта на трудовата миграция за 2024 г. ще бъде разгледан от съответните заинтересовани страни.

Източник: МТСП
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев