Парламентът иска да подобри защитата на потребителите срещу подвеждащи твърдения

Европейски парламент
12.03.2024 / 20:43

Парламентът прие позицията си за установяване на система за проверка и предварително одобрение за екологични маркетингови твърдения, за да защити гражданите от подвеждащи реклами.

 

Директивата за екологичните претенции ще задължи компаниите да представят доказателства за своите екологични маркетингови твърдения, преди да рекламират продукти като „биоразградими“, „по-малко замърсяващи“, „спестяващи вода“ или с „биологично съдържание“. Държавите от ЕС ще трябва да назначат проверяващи, които да одобряват предварително използването на такива твърдения, за да защитят купувачите от неоснователна и двусмислена реклама.

 

Срокове, глоби и освобождаване за микро предприятия

Парламентът иска твърденията и техните доказателства да бъдат оценени в рамките на 30 дни, но по-простите твърдения и продукти могат да се възползват от по-бърза или лесна проверка. Микропредприятията няма да бъдат обхванати от новите правила, а МСП ще имат допълнителна година, за да бъдат в съответствие с по-големите предприятия. Компаниите, които нарушават правилата, могат да бъдат наказани, например те могат да бъдат временно изключени от търгове за обществени поръчки, да загубят приходите си и да бъдат изправени пред глоби от най-малко 4% от годишния си оборот.

 

Компенсиране и отстраняване на въглерод

Екологичните твърдения, базирани единствено на схеми за компенсиране на въглеродни емисии, ще останат забранени. Компаниите обаче биха могли да споменават схеми за компенсиране и премахване на въглерод в рекламите си, ако вече са намалили емисиите си възможно най-много и използват тези схеми само за остатъчни емисии. Въглеродните кредити на схемите трябва да бъдат сертифицирани и да бъдат с висока почтеност, като тези, установени съгласно Рамката за сертифициране за отстраняване на въглерод.

Парламентът също така реши, че зелените твърдения за продукти, съдържащи опасни вещества, трябва да останат възможни засега, но Комисията трябва да прецени в близко бъдеще дали те трябва да бъдат напълно забранени.

 

Пресконференция

И двамата докладчици ще дадат пресконференция във вторник след гласуването, в 14:30 CET. Повече информация можете да намерите тук.

 

Цитат

Докладчикът на комисията по вътрешния пазар Андрус Ансип (Renew, EE) каза: „Проучванията показват, че над 50% от екологичните твърдения са неясни, подвеждащи или неоснователни. Не можем да говорим за доволни потребители, ако всяко друго екологично твърдение е невярно. Не можем да говорим за равни условия за нашите предприемачи, докато някои търговци мамят. Вярвам, че приетата днес директива за екологични претенции е балансирана – тя ще внесе яснота на нашите потребители и е по-малко натоварваща за търговците от проверката за всяка претенция.“

Докладчикът на комисията по околна среда Сайръс Енгерер (S&D, MT) каза: „Време е да сложим край на зеленото измиване. Нашата позиция слага край на разпространението на подвеждащи екологични твърдения, които са мамили потребителите твърде дълго. Ние ще гарантираме, че фирмите разполагат с правилните инструменти, за да възприемат истински практики за устойчивост. Европейските потребители искат да направят устойчив избор; всички, които предлагат продукти или услуги, трябва да гарантират, че техните зелени твърдения са научно потвърдени.

 

Следващи стъпки

Парламентът прие своята позиция на първо четене с 467 гласа „за“, 65 „против“ и 74 „въздържал се“. Сега досието ще трябва да бъде проследено от новия парламент след европейските избори, които ще се проведат от 6 до 9 юни 2024 г.

 

Заден план

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите ЕС да въведе прозрачно етикетиране за всички продукти по отношение на тяхната устойчивост и отпечатък върху околната среда и да повиши осведомеността сред компаниите и гражданите за това как да се държат по по-устойчив начин, както е изразено в предложения 5(1) и 11(8) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев