Санкции на ЕС: нови правила за справяне с нарушенията

Европейски парламент
12.03.2024 / 21:04

Евродепутатите одобриха нови правила за хармонизиране на прилагането на санкциите на ЕС в държавите-членки.

 

С 543 гласа "за", 45 "против" и 27 "въздържал се" Европейският парламент прие директива, съгласувана със страните членки, за криминализиране на нарушаването и заобикалянето на санкциите на ЕС. Той ще въведе общо определение и минимални санкции за нарушения.

Санкциите на ЕС могат да включват замразяване на средства и активи (включително криптоактиви), забрани за пътуване, оръжейно ембарго и ограничения върху бизнес секторите. Докато санкциите се приемат на ниво ЕС, прилагането им зависи от държавите-членки, сред които дефинициите за нарушение на санкциите и свързаните с тях наказания варират.

Новият закон определя последователни дефиниции за нарушения, включително незамразяване на средства, неспазване на забрани за пътуване или оръжейно ембарго, прехвърляне на средства към лица, подложени на санкции, или правене на бизнес с държавни субекти на държави под санкции. Предоставянето на финансови услуги или правни консултантски услуги в нарушение на санкциите също ще стане наказуемо престъпление.

Законът също така дефинира заобикалянето на санкциите и гарантира, че това е наказуемо престъпление. Примерите включват укриване или прехвърляне на средства, които трябва да бъдат замразени, укриване на истинската собственост на имущество и неотчитане на необходимата информация. Законът уточнява, че хуманитарната помощ или подпомагането на основни човешки нужди не трябва да се считат за нарушения на санкциите.

 

По-строги наказания за нарушения

Директивата гарантира, че наказанията за нарушаване и заобикаляне на санкциите са възпиращи, като ги превръщат в престъпления, предвиждащи присъди лишаване от свобода от максимум пет години във всички държави-членки. Когато компаниите нарушават или заобикалят санкциите, съдиите трябва да могат да налагат възпиращи глоби, въпреки че държавите-членки могат да избират дали даден съдия може да наложи максимално наказание въз основа на световния годишен оборот на компанията или въз основа на абсолютни максимални суми.

Понастоящем различните наказания могат да доведат до търсене на форум - практиката да се търсят държавите-членки с най-слабо прилагане. Новият закон ще даде на съдиите голямо разнообразие от средства за наказване на нарушителите. Освен умишлените нарушения, търговията с оръжие или изделия с двойна употреба ще бъде криминализирана и в случаи на сериозна небрежност.

 

Цитат

След гласуването докладчикът Sophie in 't Veld (Renew, Холандия) каза: „Руската инвазия печели от мошеници, нарушаващи закона в Европа. Те трябва да бъдат хванати и пазаруването във форуми трябва да спре. Нуждаем се от това законодателство, защото различните национални подходи създадоха слабости и вратички и то ще позволи конфискуването на замразени активи. Парламентът възприе амбициозен, хармонизиран подход към закона и въпреки че не можахме да затворим всички вратички, които искахме, това е подобрение на настоящата ситуация и показва нашата силна подкрепа за Украйна.“

 

Следващи стъпки

Законът все още трябва да бъде официално одобрен и от Съвета, преди да може да стане закон. Той ще влезе в сила двадесет дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС, след което страните членки ще имат една година да го транспонират в националното си законодателство.

 

Пресконференция

След гласуването, в 16:00 CET във вторник, докладчикът Софи Ин 'т Велд (Renew, Нидерландия) ще проведе пресконференция в Страсбург, за да обсъди новите разпоредби и да отговори на въпроси.

 

Заден план

ЕС е приел повече от 40 режима на санкции срещу трети страни като част от своята Обща външна политика и политика за сигурност, последно срещу Русия след нейното нахлуване в Украйна. Въпреки това Комисията установява, че непоследователното прилагане на санкциите на ЕС е подкопало тяхната ефикасност.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев