Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова участва в заседание на Съвета на Европейския съюз

...........................................
13.03.2024 / 12:31

Министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова участва в заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по заетост и социална политика, което се проведе в Брюксел, Белгия. По време на срещата беше приета Директивата за подобряване на условията на труд при работа през платформа, която има за цел да създаде по-добра работна среда за милионите работещи през цифрови трудови платформи в ЕС чрез правилно определяне на статута на заетост и въвеждане на защита при използване на алгоритмично управление.

Министър Шалапатова отбеляза, че решението по отношение на най-съществения въпрос - презумпцията за трудово правоотношение - не е идеално, тъй като ще доведе до фрагментиране на правната рамка, но предвид че това е само първа необходима стъпка към подобряване на условията на труд на хората, работещи през платформи, България подкрепя приемането на директивата.

Министрите обсъдиха и прилагането на Европейския стълб на социалните права в контекста на Европейския семестър за 2024 г. и бъдещия социален дневен ред на ЕС. Министър Шалапатова подчерта значението на подхода на жизнения цикъл при разработването на политики, които водят до синергия и дългосрочни решения. Тя подчерта необходимостта от продължаване на инвестициите в успешни политики за ранно детско развитие, качествени грижи за деца и подкрепа на семействата, ефективни услуги и социално подпомагане от ранна детска възраст до дълбоки старини.

Министрите обсъдиха и ролята на колективното договаряне, като се съгласиха, че е време за сближаване на заплатите в ЕС и премахване на феномена „работещи бедни“. Беше откроена и съществената роля на социалните партньори през колективното трудово договаряне за въздействие върху нивата на минималната работна заплата, качеството на работните места и уменията на работната сила.

По време на срещата министър Шалапатова проведе двустранни срещи с германския федерален министър на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл и литовския министър на социалната сигурност и труда Моника Навикиене. Обсъждани бяха теми от взаимен интерес, възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество между двете държави, изграждането на капацитет и развитието в социалната област на страните, кандидатстващи за членство в ЕС.

Източник: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев