В Сливен откриха паметник на Георги Данчев

...........................................
15.03.2024 / 18:33

Семейство, приятели и почитатели се събраха, за да изразят уважението и признателността си към именития сливенски управник Георги Данчев. Събитието съвпадна със 102-рата годишнина от рождението му и включи откриването на мемориал в негова чест на едноименния булевард в града. Инициативата за изграждането на паметника дойде от местния Ротари клуб, с подкрепата на Общината и дарения от местни жители.

Кметът Стефан Радев описа Данчев като съзидателен лидер, който остави трайно наследство след себе си. Като негови наследници, Радев подчерта важността да се поддържа и надгражда работата, извършена от Данчев. Сред забележителните постижения на Данчев бяха развитието на язовир "Асеновец", създаването на много булевардни пътища и междуградски връзки и дори идеята за въжена линия до Карандила.

Президентът на Ротари клуб-Сливен Недко Недев сподели, че идеята за паметника е възникнала преди две години, отбелязвайки началото на кампания за набиране на средства за проекта. Дизайнът на монумента получи одобрението на семейството на Данчев и беше създаден от известния сливенски художник Кунчо Кунчев. Недев изрази надежда, че паметникът ще служи като постоянно напомняне на гражданите на Сливен за тяхното богато наследство и вдъхновение за изграждане върху тези основи в бъдеще.

Областният управител Маринчо Христов също присъства на събитието и похвали отдадеността на Данчев към неговата общност. Докато изразяваше възхищението си от амбициозните проекти на Данчев, Христов насърчи съвременните лидери да се стремят към подобни висоти в своята работа.

Д-р Анна Коюмджиева, близък семеен приятел, описа Данчев като трудолюбив индивид, който имаше уникална способност да се свързва с хората. Нейното емоционално свидетелство подчерта страстта на Данчев към неговия роден град и решимостта му да го види проспериращ.

Последните думи бяха оставени на дъщерята на Георги Данчев, Антонина Данчева, която с вълнение благодари на Ротари клуб, Общината и всички, които допринесоха за създаването на паметника. Тя насърчи всички да пазят спомена за нейния баща и да продължат да работят за подобряване на Сливен, точно както той би направил.

Церемонията завърши с поднасяне на цветя пред новия паметник от кмета Радев, председателя на Общинския съвет Димитър Митев, областния управител Маринчо Христов, Ротари клуб, членове на семейството и признателни граждани.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев