Процедурата за придобиване на нови трикоординатни радари за Военновъздушните сили ще продължи с преговори

Министърът на отбраната Тодор Тагарев
16.03.2024 / 12:06

Процедурата за придобиване на нови трикоординатни радари за военновъздушните сили ще продължи с преговори между Министерството на отбраната и класирания на първо място участник „Thales“ L.A.S. - Франция. Това решение идва след преглед на документите, изискващи се по Закона за защита на класифицираната информация, за провеждане на преговори за сключване на договор. Ако не бъде постигнато споразумение с настоящия победител, процедурата може да продължи с класирания на второ място участник.

Проектът има за цел да закупи 7 нови трикоординатни радара, заедно с комуникационни и криптографски устройства и интегрирането им в системата за командване и контрол на военновъздушните сили. Първоначалната индикативна цена е намалена с 25% в хода на процедурата.

Процесът започна с изпращане на искане за предложение (RFP) до 8 компании-производители на трикоординатни радари през март 2023 г. Петима от тях отговориха, докато три отказаха да участват. Междуведомствена работна група разгледа и оцени получените оферти, като класираните участници бяха допуснати до етапа на отваряне на ценовите предложения. Един участник обаче беше изключен поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията на възложителя. Останалите четирима бяха класирани и Министерството на отбраната изпрати уведомителни писма до всички компании, участващи в търга, относно резултата от класирането.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев предостави подробна информация за процеса на народните представители на заседание на Комисията по отбрана към 49-то Народно събрание, проведено на 28 февруари 2024 г. На 6 март 2024 г. Министерството на отбраната изпрати уведомителни писма до петте компании за резултатите от класирането, като класираният на първо място участник беше поканен да участва в следващите етапи на процедурата.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев