МВР изнесе междинни резултати от специализираната полицейска операция за спазване на Закона за движение по пътищата

Снимката е илюстративна
17.03.2024 / 17:09

По време на проведената специализирана полицейска операция за прилагане на Закона за движение по пътищата бяха проверени 10 466 моторни превозни средства, съобщават от Министерство на вътрешните работи. Проверени бяха 12 190 водачи и пътници. В резултат на проверките бяха издадени 2730 фиша и 705 акта за установени административни нарушения. Основният фокус на операцията беше да се предотврати шофирането под въздействието на алкохол, наркотици и техните аналози, както и управлението на МПС от неправоспособни водачи.

По време на операцията бяха идентифицирани 38 водачи, които управляваха превозни средства след консумация на алкохол, като 19 от тях имаха съдържание на алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, а останалите 19 имаха над 1,2 промила. Двама водачи отказаха да бъдат тествани за наличие на алкохол в кръвта. Освен това бяха открити 11 водачи, които шофираха под въздействието на наркотични вещества или техни аналози; двама души отказаха да бъдат тествани.

Основната цел на подобни специализирани полицейски операции е да се подобри безопасността на пътя чрез прилагане на законите за движение по пътищата, насърчаване на отговорното поведение на водачите и гарантиране, че всички участници в движението спазват правилата, за да предотвратят злополуки и да защитят себе си и другите.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев