Областният управител инж. Маринчо Христов проведе среща с жители от кв. „Надежда“ за проблема с водата

...........................................
20.03.2024 / 09:47

Вчера областният управител, инженер Маринчо Христов, проведе среща с жители на квартал „Надежда“ относно проблемите с водоснабдяването в района. На срещата присъстваха управителят на ВиК-Сливен, Пламен Трифонов, и експерти от ВиК асоциацията. Жителите инициираха срещата, за да търсят решения на проблема с редовното осигуряване на питейна вода в квартала.

Инженер Маринчо Христов подчерта важността на намирането на решения на този сериозен проблем, като отбеляза, че той е свързан и с други проблеми в квартал „Надежда“, като например незаконното строителство и липсата на документи за собственост, което затруднява прилагането на административни мерки и инвестиции в инфраструктурата. Той също така подчерта значението на опазването на водата като ценен ресурс.

Пламен Трифонов, управителят на ВиК-Сливен, обясни, че квартал „Надежда“ консумира толкова вода, колкото и трите най-големи квартала - "Сини камъни", "Българка" и "Дружба". Причината за това е както големият брой потребители, така и постоянните течове по мрежата. Един от възможните решения, които са разгледали, е създаването на сдружения на собствениците на всяка улица в квартала, но това се оказа юридически невъзможно поради изискването за документи за собственост върху имотите, които ще участват в тези сдружения.

Петър Митев, експерт от ВиК асоциацията, добави, че основните причини за честите аварии и загубите са остарялата водопроводна мрежа в квартала, която не е била подменяна от поставянето й преди 1980 г. Той предложи мащабен проект за цялостна реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа, който да бъде приоритетен ангажимент на община Сливен.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев