56 лекарства за сърдечно-съдови заболявания стават безплатни от месец април

Снимката е илюстративна
23.03.2024 / 10:52

Министерството на финансите даде положително мнение за отпускане на средства за пълна държавна компенсация за 56 лекарства, използвани за лечение на сърдечно-съдови заболявания като хипертония и аритмия. След одобрение от Министерството на здравеопазването Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти финализира решението, което позволява на Националната здравноосигурителна каса да покрива напълно разходите за тези лекарства, считано от 2 април 2024 г.

Това решение засяга поне една разновидност на 52 лекарства, съдържащи 52 активни съставки, които се предлагат в аптеките и се предписват с рецепта. Списъкът включва всичките 407 налични дозировки и търговски марки на тези 52 активни вещества, които имат разрешение за употреба в страната. За всяко активно вещество има поне един лекарствен продукт/опаковка, който се предлага безплатно. Различните разновидности ще изискват доплащане от пациентите, което е значително намалено (средно с 58%) в сравнение с предишните нива на доплащане. Четиридесет от лекарствата имат доплащане под 1 лев.

За удобство на потребителите Министерството на финансите публикува пълен списък на 407-те лекарства с техните различни имена и дозировки, подредени по цени след възстановяване.

Прикачени файлове към новината

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев