67-ма сесия на Комисията по наркотични вещества се проведе във Виена

Снимката е илюстративна
24.03.2024 / 11:56

Заместник-министър проф. Илко Гетов ръководи българската делегация по време на 67-ата сесия на Комисията по наркотични вещества (КНВ/CND), проведена във Виена. Това съобщава в публикация Министерство на здравеопазването. По време на Общия дебат 120 държави членки на ООН и международни организации представиха своите позиции по отношение на глобалния проблем с наркотиците.

Общото послание, предадено по време на дебата, беше, че проблемът с наркотиците се превръща във все по-голямо предизвикателство и ефективното справяне с него изисква силно международно сътрудничество и колективни действия. Подходът трябва да бъде балансиран и всеобхватен, отчитащ различните гледни точки на участващите страни.

Група от над 60 държави, включително държави членки на ЕС, Швейцария, САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Канада, Колумбия, Мексико, Еквадор, Бразилия и други, излезе с общо изявление, призовавайки за реформа на международната система за контрол на наркотиците. Те предложиха нов подход, поставящ хората в центъра на системата, като се фокусира върху човешкото достойнство и правата на човека. Изявлението подчерта необходимостта от включване на гражданското общество и академичните среди в разработването и прилагането на политики.

На противоположния край на спектъра група от 46 държави, водена от Русия, Китай, Египет, Пакистан, Иран, Индия, ОАЕ, Турция, Азербайджан, Сингапур и др., подкрепи строгите наказателни мерки и политиката на нулева толерантност към наркозависимите.

САЩ бяха представени на ниво държавен секретар - Антъни Блинкен, който направи силно изказване относно кризата с наркотиците в световен мащаб, особено разпространението и злоупотребата със синтетични наркотици, които бяха определени като най-голямата заплаха на 21 век.

Заместник-министър Гетов участва в събитие за членовете на Глобалната коалиция, домакинствано от САЩ, и се срещна с представителя на България в Младежкия форум на UNODC, Ивайла Кирилова, ученичка в Езиковата гимназия в Стара Загора.

Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев