Народното събрание ще гласува утре на извънредно заседание отказа на Габриел да бъде премиер

Мария Габриел
25.03.2024 / 15:55

Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре от 10:00 часа, за да гласува заявлението на Мария Габриел, в което тя оттегля кандидатурата си за министър-председател и заявява, че няма да предлага състав и структура на Министерския съвет. Това се случва малко след като Габриел официално отказа да бъде премиер и ГЕРБ да съставят кабинет, съобщи БНР.

Очаква се изявление от ПП-ДБ днес, но все още не е ясно кога. Премиерът в оставка Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да изпълни уговорката отпреди 9 месеца за ротация в кабинета и да продължи управлението за още 9 месеца без промени в кабинета, с премиер Мария Габриел до влизане в Шенгенското пространство и еврозоната, но очевидно призивът е останал нечут.

Ако във вторник Народното събрание се произнесе, президентът Румен Радев може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент. Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група - тази на коалицията ПП-ДБ.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев