Президентът Румен Радев ще даде третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“

Президентът Румен Радев
28.03.2024 / 09:27

Президентът Румен Радев ще даде третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“ днес, от 11:00 ч., на „Дондуков“ 2, съобщи DarikNews. Очаква се групата да върне мандата, тъй като другите потенциални кандидати - ДПС, БСП и "Възраждане" също заявиха намерението си да направят същото. Само от "Възраждане" изразиха готовност да реализират мандата, въпреки че признават, че не очакват подкрепа.

Президентът вече връчи втория мандат на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, който беше върнат незабавно от предложения за премиер Николай Денков. При връчването на втория мандат президентът критикува политическите партии за ограничаването на неговите правомощия и призова за консултации за вземане на крайно решение. Той също така предупреди, че е възможно да се стигне до политически служебен кабинет, който може да не е в полза на партиите.

Първият мандат беше връчен на 18 март и изпълнен от Мария Габриел, но съгласие по министерските имена не беше постигнато. В крайна сметка на 25 март парламентът гласува край на първия мандат. Досегашната процедура доведе до напрежение между президента и политическите партии, които обвиняват Радев, че се опитва да влияе на резултата от изборите чрез забавянето на процеса на формиране на правителството.

Снимка: Президентство
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев