В няколко населени места от област Сливен НСИ ще проведе анкетно проучване за доходите и условията на живот

НСИ
30.03.2024 / 12:07

От март до юни 2024 г. Националният статистически институт (НСИ), чрез своите териториални структури, включително отдел „Статистически изследвания - Сливен“, ТСБ - Югоизток, провежда анкетно проучване, наречено „Статистика на доходите и условията на живот“ (SILC). Това проучване е част от изследванията, определени от Регламент № 1700 от 2019 г. на Европейския парламент и на Съвета, който установява обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, базирана на индивидуални данни, събрани чрез извадки.

Проучването SILC има за цел да събере съпоставима и актуална информация за моментното състояние и динамиката на доходите, както и за нивото и структурата на бедността и социалното изключване на национално и европейско ниво. Анкетното проучване се провежда върху шестгодишен ротационен панел от обикновени домакинства, като за Република България размерът на извадката в панела за 2024 г. е около 9 400 обикновени домакинства, разпределени във всички области на страната.

В периода март - юни 2024 г. 269 домакинства на територията на област Сливен ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника - Въпросник за домакинството и Индивидуален въпросник. Тези домакинства са избрани чрез случаен подбор, за ​​да се осигури представителност на резултатите.

Анкетьорите на отдел „Статистически изследвания - Сливен“ ще се легитимират със служебни карти, издадени от Териториално статистическо бюро - Югоизток, когато посещават домакинствата. Повече информация относно провежданото изследване на територията на област Сливен може да бъде получена на телефон 044/613 414 в Териториално статистическо бюро - Югоизток, отдел „Статистически изследвания - Сливен“.

Изследването ще се проведе в градовете Котел, Нова Загора, Сливен, Шивачево, Твърдица и Кермен, както и в селата Камен, Бяла, Трапоклово, Събрано, Медвен, Сотиря, Горно Александрово, Езеро, Малко село, Скобелево, Загорци, Орлово, Ябланово, Кортен, Червенаково, Мокрен, Радецки, Ичера, Ковачите, Желю войвода, Жеравна, Еленово, Блатец и Тополчане.

Изследването се провежда едновременно във всички страни от Европейския съюз, като се използва обща методология и инструментариум. Резултатите помагат за оценката на условията на живот в отделните страни, разпределението на доходите на домакинствата и тяхното участие в социалния живот на страната. НСИ благодари предварително за разбирането и сътрудничеството на домакинствата, които попадат в това наблюдение. Повече информация за методологията и инструментариума на анкетното проучване „Статистика на доходите и условията на живот“ може да бъде намерена на уебсайта на НСИ в рубриката „Статистически данни“, подрубрика „Социално включване и условия на живот“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев