Направиха освещаване на първият медицински хеликоптер в България

Медицински хеликоптер
31.03.2024 / 16:12

На 18 март беше направено освещаването на първия медицински хеликоптер в България. Освещаването и водосветът бяха извършени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийската епархия, иконом Васил Шопов и йеродякон Поликарп, съобщават от Българска патриаршия.

На освещаването присъстваха пилотите, медицинските екипи, които ще се грижат за пациентите и ще ги придружават до болничното заведение, както и представители на различни институции. След освещаването беше изпълнен и първият тренировъчен полет на хеликоптера. Епископ Поликарп поздрави всички присъстващи с новата придобивка и пожела на служителите Божие благословение при спасяването на човешки животи.

Хеликоптерът беше доставен от Италия на 1 февруари и официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и други представители на държавната власт. Останалите хеликоптери ще бъдат доставени поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучението си в Италия, вече са получили своите свидетелства за летателна правоспособност. Очаква се в системата за спешна помощ по въздуха да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. Медицински лица също преминават съответните обучения за работа на борда на машината. По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков страната ни скоро ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Към момента има три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна. Други пет болници в София, Русе, Пловдив и Велико Търново са в процес на разглеждане на документи от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев