В Сливен обсъдиха правата на децата, жертви на насилие, както и правата на децата, извършили престъпления

...........................................
11.04.2024 / 11:02

На 9 април в Сливен се състоя работна среща, организирана от фондация „За Надежда“, за обсъждане на правата на децата, жертви на насилие, както и правата на децата, извършили престъпления. Срещата събра представители на различни институции, включително Областната администрация, неправителствени организации, експерти от държавни и общински структури, Районната прокуратура, Адвокатската колегия и педагогически съветници. Гост-лектори бяха проф. Нели Петрова-Димитрова от Института по социални дейности и практики (ИСДП), Георги Богданов и Георги Еленков от Националната мрежа за децата, както и експерти от Съединените щати, Франция и Румъния.

По време на срещата присъстващите научиха за работата на фондация „За Надежда“ и ИСДП, които предоставят услуги за подкрепа и правна помощ, фокусирани върху правата и нуждите на тези деца. Бяха разгледани и въпроси, свързани със защитата на децата, жертви на престъпления, тяхното участие в справедлив процес и сътрудничеството между различните участващи институции. Участниците обсъдиха и необходимостта от осигуряване на достъп до „сини стаи“ за деца – специализирани помещения, предназначени за провеждане на разпити и интервюта с деца извън съдебната зала или управлението на полицията от обучени специалисти.

Френски документален филм за насилието над жените и правителствените мерки за борба с този проблем също беше представен на срещата. Филмът е продуциран от Мелина Юе, която присъстваше като гост на събитието.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев