Предлагат Даниел Митов за служебен министър на външните работи

Министерски съвет
16.04.2024 / 09:30

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет, като предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той е роден в София през 1977 г., политолог по образование. Професионалната му кариера включва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, като член на редакционния екип на списание „Разум“, както и като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии.

През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, той работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др. Политическата му кариера започва през 2006 г., когато става член на партия Демократи за силна България (ДСБ) и се кандидатира на частичните избори за европейски парламент през 2007 г. През 2012 г. Даниел Митов, заедно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуска ДСБ и се присъединява към партията Движение България на гражданите, основана от бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава такъв до есента на 2012 г., когато поради ангажиментите си към НДИ се оттегля от политиката.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Той запазва поста и в следващото правителство - второто на Бойко Борисов. През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС в XLV народно събрание. След изборите през юли 2021 г. той е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, но след като не получава необходимата подкрепа в парламента, връща проучвателния мандат на президента.

От май 2021 г. Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ. В момента той е народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев