Жълт и оранжев код за опасно време обявиха синоптиците за днес

Времето за 17.04.2024 г.
17.04.2024 / 09:33

След няколко дни топли и слънчеви условия, Националната метеорологична служба и хидрология (НИМХ) издаде предупреждения за днешния ден за интензивни валежи и гръмотевични бури в 16 региона на страната. Оранжевият код, който показва потенциална опасност, е въведен за областите Благоевград и Кюстендил, където се очакват значителни количества дъжд, придружени от гръмотевици и силни ветрове. Очакваните количества могат да достигнат 30-40 литра на квадратен метър.

За други 14 области е обявен жълт код, което означава, че времето може да бъде опасно. Регионите включват Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Търговище. Жълтият код в тези области е предимно за силен вятър, но в Търговище, София-област и Перник се очаква вятърът да е съчетан с дъжд.

В допълнение към това, жълт код за интензивни валежи и възможни гръмотевични бури е издаден за още девет региона: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. Областта Добрич също попада в тази категория.

Предупрежденията идват като напомняне за непредсказуемото време, което може да възникне, и необходимостта хората да бъдат подготвени и внимателни. Всички местни власти трябва да следят внимателно ситуацията и да предприемат необходимите мерки, за да гарантират безопасността на своите граждани.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев