Запрянов приветства участниците в третата ежегодна конференция по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани

...........................................
24.04.2024 / 21:40

Министърът на отбраната Атанас Запрянов приветства участниците в третата ежегодна конференция по въпросите на средата за сигурност в страните от Западните Балкани, която се проведе под егидата на НАТО. Форумът беше домакин от Служба „Военно разузнаване“ и имаше за цел да обсъди и намери ефективни мерки за постигане на стабилност в региона, съобщиха от Министерство на отбраната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви пред делегатите, че регионът на Западните Балкани е от стратегическо значение за Алианса и агресията срещу Украйна не води до подобряване на обстановката в областта на сигурността. Той подчерта, че Българската армия с участието си в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово /KFOR/ и операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ /Althea/ е стабилизиращ фактор за сигурността и мира в региона.

Директорът на службата бригаден генерал Венелин Венев заяви, че операциите на НАТО в Косово КФОР и на ЕС в Босна и Херцеговина „Алтеа“ са ключов фактор за поддържане на сигурността и стабилността в региона. Той подчерта, че този форум е продължение на усилията на ръководителите на държавите от региона за подобряване на диалога и сътрудничеството.

Конференцията събра близо 100 представители на разузнавателни организации на страни-членки и партньори на Алианса, както и структурите на НАТО и ЕС. Събитието допринесе за разбирането на средата за сигурност в района и затвърди темата в степен, в която да бъде включена в Стратегическата концепция на НАТО 2022.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев