Община Котел украси града с великденска тематична украса по най-важните места

...........................................
28.04.2024 / 20:08

В най-цветната седмица от годината, Община Котел украси града с великденска тематична украса по най-важните места. Инициативата е на кмета на общината Коста Каранашев, който иска да превърне централната градска част в празнична зона за всеки голям празник.

Сега в града има поставени декоративни фигури на великденска тема - шарени яйца, пиленца, зайчета и др., които радват жителите на Котел и гостите му в днешния празничен ден. Освен това има великденска украса и в градинката до паметника на д-р Петър Берон.

По повод празника Цветница, кметът Коста Каранашев пожела на всички свои съграждани здраве, хармония и светли дни и ги покани да украсят домовете си с върбови клонки, за да царува в тях добрината. „Цветница се пада в последната неделя, преди настъпването на един от най-големите празници в християнския календар – Великден! На всички именици желая добри мисли, радостни моменти и сбъднати мечти!“, се казва в поздрава на градоначалника.

Ден преди Цветница, местните читалища в селата Кипилово, Пъдарево, Тича, Градец и Мокрен се обединиха и възстановиха един позабравен обичай – „лазаруване“. Пременени в традиционни фолклорни носии, младите момичета от населените места припкаха от къща на къща. Те изпълняваха обредни лазарски песни и танци и благославяха за здраве, щастие и берекет стопаните, които ги гощаваха, както повелява традицията.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев