Удължават ваканцията на учениците на места в страната заради грипа

Грип
03.01.2017 / 14:08

Ваканцията на учениците на места в страната е удължена до 9 януари заради грипна епидемия.

Според заповед на Министерството на образованието и науката първият учебен ден след празниците е 5 януари, но заради високите нива на заболеваемост няколко общини дадоха още няколко дни почивка на децата.

От днес в област Стара Загора е обявена грипна епидемия, а учениците са във ваканция до 9 януари. Причината е, че през последните дни регистрираната заболяемост в региона се е покачила на 370 на 10 000 души.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) препоръчват ограничаване на социалните контакти до отшумяване на епидемията, преустановяват се свиждането в болниците, женските и детските консултации. В заведенията за до болнична помощ се препоръчва откриването на грипни кабинети.

Със заповед на кмета на Община Рудозем Румен Пехливонов, четвъртък и петък са обявени за не учебни дни и на територията на общината. Причината за това е големият брой болни от остри вирусни заболявания ученици.

Ваканцията и на учениците в Пловдив се удължава с два дни. Ако епидемична обстановка не наложи промяна, училищата ще отворят врати на 9-ти януари, понеделник. Заповедта за удължаването на ваканцията е подписана от кмета на града Иван Тотев.

От 30 декември и в област Габрово е обявена грипна епидемия. Поради тази причина дните 5 и 6 януари 2017 г. са обявени за не учебни на територията на Габровска област, с изключение на училищата от община Севлиево.

Дните 5 и 6 януари се обявяват за не учебни и в Добрич, съобщиха от общината. Кметът Йордан Йорданов вече е издал заповед за удължаване на ученическата ваканция, предвид очакваното влошаване на метеорологичните условия в близките дни.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква рязък спад в температурите, силен вятър и застудяване. По тази причина от общината допускат невъзможността отоплителните инсталации в училищата да постигнат необходимите температури за нормалното и безопасно пребиваване на учениците в тях.

5 и 6 януари ще бъдат не учебни дни и за учениците в община Бургас, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Виолета Илиева. По думите й до края на днешния ден се очаква и официалната заповед на кмета Димитър Николов.

"Още преди началото на ваканцията, имахме предепидемична обстановка. Съобщиха ни, че има и проблеми с Топлофикация в някои комплекси, а в края на седмицата се очакват много ниски температури", обясни Илиева. Тя допълни, че детските градини няма да бъдат затворени.

Коледната ваканция за учебните заведения в област Перник преминава в грипна. Учениците трябваше да влязат в класните стаи на 5 януари, но заради завишената заболеваемост, почивката след новогодишните празници се удължава.

От РЗИ-Перник съобщиха, че учебните занятия ще бъдат възстановени на 9 януари - понеделник. Перник бе първият град в страната с обявена грипна епидемия около Коледните празници.

Източник: Дарик
Снимка: Sofia Photo Agency
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев