Режим на тока няма да има

Теменужка Петкова
13.01.2017 / 16:33

На пресконференция министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова обяви, че режим на тока няма да има. Нейното изявление е по повод на информация, че от БСП готвили организиране на протести заради хипотетичен режим на тока, съобщи bTV.

Подобни манипулации са опасни и рисковани, изтъкна министърът и определи поведението на БСП като политическа немощ.

Петкова подчерта, че електроенергийната система в страната е стабилна, АЕЦ Козлодуй работи на пълна мощност, ритмични са доставките на природен газ, няма населени места без топло подаване.

Министърът информира още, че до часове се очаква да заработи едно от шестте дружества, които осигуряват "студения резерв" - ТЕЦ "Три - Димитровград". Останалите дружества работят.

Петкова добави, е нуждата от активиране на студения резерв ще претърпи корекция с оглед температурните промени и износът на ток ще бъде възстановен в първия възможен момент. Временно отклонените количества енергия от борсата ще бъдат възстановени през следващ период.

Министър Петкова информира още, че от понеделник започва проверка на складовите наличности във въглищните централи за спазване на наредбата, регламентираща "студения резерв". ЕСО ще проверява аргументите на някои от ТЕЦ-овете да не активират "студения резерв" и ако те не са основателни ще се наложат санкции. Към момента сред аргументите на дружествата са технически проблеми и затруднения заради студовете. Тепърва ще се изчислява с колко ще ги санкционират.

Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев