Трифон Зарезан в клуба на пенсионираните учители „Будители“

Гозбите за Трифон Зарезан
01.02.2017 / 18:22

Десетки учители пенсионери се събраха в клуб „Будители“ на 1 февруари да отпразнуват Трифон Зарезан. На тържеството присъства и Жана Илиева от сдружение „Земя и хора“.

Празникът бе открит от председателката Иванка Калайджиева, която разказа накратко историята за Трифон Зарезан. Според нейните думи денят на лозаря е български народен празник в чест на свети Трифон. Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, наречени Трифунци – 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари – Трифоновден; 2 февруари – Сретение господне и 3 февруари – Свети Симеон. Последните два дни са свързани с въвеждането на Исус Христос в храма от св. Симеон. Според народната традиция, в тези дни жените не режат с ножици, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за предпазване и на добитъка, и на хората от вълците.

Една от членките на клуба бе рожденичка и към нея бяха отправени поздрави, пожелания, цветя и подаръци.

Еуфорията беше пълна, когато председателят на журито обяви името на „цар на виното“ – тази година стана Жана Илиева от сдружение „Земя и хора“. Бяха избрани „цар“ на бялото и „цар“ червеното вино. На всички класирали се с вино, погачи и ястия, бяха връчени грамоти.

Още снимки от новината

Иванка Калайджиева
Рожденичката Стоянка Стоянова
Жана Илиева - "Цар" на виното
"Цар" на бялото вино
Божко - "Цар" на бялото вино
Музикален поздрав от Атанас Гелев

 

Снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев