Експлозия във френска АЕЦ, няма опасност от радиация

АЕЦ "Фламанвил"
09.02.2017 / 14:32

Експлозия е станала във френската атомна централа „Фламанвил” и има пострадали, съобщава в. „Уест Франс”, като се позовава на местната полиция.

Според радио М6 ранените са петима души, но състоянието им не е тревожно.

Няма опасност от изтичане на радиация и заради това не бил използван планът за действие при извънредни ситуации.

Според предварителната информация експлозията е станала около 10:00 ч. местно време (11:00 ч. българско), но извън ядрената зона на централата.

АЕЦ „Фламанвил” има два 1300-мегаватови реактори, които са строени през 80-те години. В момента в нея се строи и трети енергоблок.

След инцидента в социалните мрежи, както и в някои медии – и чужди, и у нас, се появиха кадри на зрелищни взривове, за които се твърди, че са от мястото на инцидента:

Меко казано, тяхната автентичност е силно съмнителна – показаните експлозии изглеждат несъразмерни спрямо величината на обявения инцидент, а също и не става ясно защо снимащите говорят на испански.

Би могло с голямо доза сигурност да се предположи, че зрелищните кадри са от вчерашния взрив в химически завод в област Валенсия, Испания. При него леко ранен беше един човек.

Френски медии пък се обърнаха директно към някои по-непридирчиви към истината свои английски колеги, които твърдят, че взривът е изглеждал така: „не, експлозията във Фламанвил не изглежда така, както твърди „Дейли експрес”.

Източник: bTV
Снимка: Reuters
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев