Всеки десети прецакан с неизползван отпуск

Всеки служител с над 8 месеца стаж в една фирма има право на обезщетение за неизползван отпуск
19.02.2017 / 21:24

10% от работниците не могат да вземат полагаемото им се обезщетение за неизползван отпуск след прекратяване на договора, показва практиката на юристи.

„Работодателите просто отказват да им изплатят това обезщетение, въпреки че е регламентирано в Кодекса на труда“, обясни адвокатът Веселин Василев.

Независимо дали служителят е напуснал или е бил уволнен, ако е работил поне 8 месеца в една фирма, той има право на компенсация за дните, останали му от платения годишен отпуск. Размерът на обезщетението зависи от възнаграждението на работника и остатъка от почивните му дни. Така служител със заплата от 1000 лв., който напусне работа без да е използвал 10 дни от отпуска си, трябва да получи обезщетение в размер на 454 лв. за останалите 10 дни. За всеки не взет ден почивка работник на минимална заплата трябва да получи 20 лв., при условие, че в месеца е имало 22 работни дни. Тези, които се осигуряват на максималния осигурителен праг пък трябва вземат по 118 лв. за всеки отложен ден отпуск.

Практиката на Василев показва, че ощетените отказват да търсят правата си по съдебен път, защото размерът на компенсацията рядко надвишава 400 лв.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев